Podjetje delavcem dolguje majsko in junijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so delavci 13. julija začeli stavkati. Foto: MMC RTV SLO
Podjetje delavcem dolguje majsko in junijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so delavci 13. julija začeli stavkati. Foto: MMC RTV SLO
Tretji teden stavke v Konstruktorju

Delavci so pričakovali pojasnilo novega direktorja Sama Majcenoviča, zakaj kljub njegovim zagotovilom v petek ni bila izplačana vsaj ena plača.

Majcenovič "na poti v Ljubljano"
Po besedah sindikalnega predstavnika Mladena Kutnjaka je Majcenovič, ki je položaj direktorja Konstruktorja uradno prevzel v petek, "na poti v Ljubljano", kjer naj bi poskušal pridobiti denar za poplačilo delavcev. Prav tako naj bi poskušal dopolniti predloga za uvedbo postopka prisilne poravnave.

Predlog je podjetje vložilo na sodišče na začetku julija, a ga mora še dopolniti, med drugim s poročilom o finančnem položaju in poslovanju ter z načrtom finančnega prestrukturiranja. Kot skrajni rok za dopolnitev je prejšnji direktor Marko Plečko navajal 2. avgust, a po navedbah, ki jih je od novega vodstva dobil Kutnjak, naj bi imeli časa za to še do konca tega tedna.

"Ni veliko upanja, da bi delavci dobili izplačila"
"Kar pomeni, da naj bi se okvirno do 15. avgusta zadeva zaključila. To pomeni, da če prisilka ne bo šla skozi, sodišče avtomatsko vloži predlog za stečaj," je delavcem na današnjem shodu povedal Kutnjak. "To je informacija, ki sem jo dobil od novega direktorja. Na nas vseh je, ali verjamemo ali ne verjamemo. Mislim pa, da nihče več ne verjame," je dodal.

Po ocenah Kutnjaka do 15. avgusta ni veliko upanja, da bi delavci dobili kakšna izplačila, saj ima podjetje blokirane račune.

Podjetje ima že nekaj časa blokirane račune
Konstruktor, ki zaposluje 270 ljudi, ima že nekaj časa blokirane račune in je na začetku julija vložil predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki pa ga mora do 2. avgusta še dopolniti.

Po besedah novega direktorja Sama Majcenoviča, ki je položaj uradno nastopil na petkovi skupščini družbe, je treba vztrajati pri prisilni poravnavi in tako ohraniti podjetje. V sindikatu so po drugi strani prepričani, da je treba čim prej razglasiti stečaj in tako rešiti negotov položaj delavcev.

49 milijonov evrov dolgov do bank
Majcenovič je v sredo izrazil prepričanje, da je iz neplačanih terjatev in zalog mogoče pridobiti denar za izostale plače. V petek naj bi bila izplačana vsaj ena plača, a se to ni zgodilo.

Konstruktor VGR ima za okoli 49 milijonov evrov dolgov do bank in za okoli 20 milijonov evrov dolgov do dobaviteljev in podizvajalcev. Trenutno ima odprtih okoli dvajset gradbišč, pri čemer je največji projekt gradnja 30 milijonov vrednega trgovskega centra Mercator v Mariboru.

Tretji teden stavke v Konstruktorju