V prvi fazi (na začetku maja) naj bi brez dela ostalo 56 delavcev, preostali pa na začetku julija. Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona
V prvi fazi (na začetku maja) naj bi brez dela ostalo 56 delavcev, preostali pa na začetku julija. Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona

Vodstvo družbe in lastniki, ki so konec februarja napovedali postopno zapiranje obrata, na sestanku niso ugodili njihovim zahtevam, je za STA povedal sindikalist Gvido Novak. Nekaj več kot sto delavcev, ki jih zastopa Konfederacija slovenskih sindikatov, od vodstva družbe namreč zahteva ohranitev proizvodnje v Mariboru in povrnitev ključnih kupcev, ki so jih v zadnjem času večinoma odpeljali v nemško podjetje znotraj skupine, v nasprotnem primeru pa odpravnino vsakemu delavcu po 100.000 evrov.

Po mnenju Novaka so se za tako drastične zahteve odločili, ker naj bi bilo po mnenju sveta delavcev in bilančnih podatkih iz podjetja odtujenega natančno toliko denarja, kolikor znaša zahtevana odpravnina za 103 zaposlene v podjetju.

"Zaposleni danes niso dobili nobenega odgovora na svoje zahteve, zato bomo v skladu z najavo stavkovnega odbora v ponedeljek organizirali dvourno opozorilno stavko. Zahteve zaposlenih ostajajo enake," je povedal predsednik KSS-ja in dodal, da je svet delavcev medtem tudi zavrnil program presežnih delavcev in se pridružil zahtevam sindikata.

Kot so delavci izvedeli na prejšnjem sestanku z vodstvom podjetja, naj bi v prvi fazi z začetkom maja delo izgubilo 56 delavcev, vsi drugi na začetku julija. Za predsednika KSS-ja je sporno ravnanje lastnikov podjetja, ki so leta 2016 kupili tudi nemško podjetje Gütermann, to se ukvarja z enako proizvodnjo kot mariborsko, posel pa naj bi lahko sklenili le, če nemška tovarna prevzame vse njihove posle v Evropi. Vse od takrat naj bi po njegovih besedah načrtno izčrpavali podjetje v Mariboru, odpeljali vse kupce, na koncu pa bodo še zaprli tovarno in odpustili zaposlene.

Vodstvo podjetja A&E Europe je zadnji dan februarja svet delavcev in sindikat seznanilo s svojimi strateškimi in organizacijskimi ukrepi, ki peljejo v postopno zapiranje obrata v Mariboru. Vzrok za takšno odločitev naj bi bil, da nadaljevanje proizvodnje v Sloveniji zaradi težkih razmer na trgu in drugih dejavnikov ni več smiselno. Leta 2021 so imeli skoraj milijon evrov čiste izgube, podoben pa naj bi bil tudi lanski rezultat.