Delavci Nafte Petrochema stavkajo že od začetka meseca. Foto: MMC RTV SLO/Bojan Peček
Delavci Nafte Petrochema stavkajo že od začetka meseca. Foto: MMC RTV SLO/Bojan Peček

Podjetje Nafta je za ta korak svoji hčerinski družbi Nafta Petrochem posodilo 44 tisoč evrov, tako da je ta lahko vsakemu delavcu izplačala 790 evrov bruto letnega regresa. Iz podjetja pa so ob tem sporočili, da vseh obveznosti do zaposlenih zaradi slabih finančnih razmer ne morejo poravnati.

Delavci zato nadaljujejo stavko, saj jim družba dolguje še izplačilo plač in prispevkov. Obenem pa zahtevajo tudi odstop vodstva podjetja in nadzornega sveta, saj ga delavci ne priznavajo več. Vodstvo je delavcem sicer ponudilo manjši dogovor, po katerem naj bi delavci nadaljevali dobavo goriva blagovnim rezervam, saj lahko po mnenju vodstva zaradi tega nastane nepopravljiva škoda za podjetje. Toda predsednik stavkovnega odbora delavcev Ladislav Šabjan je prepričan, da je vodstvo s tem delavce želelo le poriniti v položaj, ko bi jih lahko "držali v šahu".

Na izplačilo regresov pa se je odzvala civilna iniciativa, ki v podporo delavcem organizira proteste. "To je šele prvi korak k temu, kar delavcem pripada, in obenem tudi jasno sporočilo, da se s skupnimi močmi in vztrajnostjo ne pustimo več izkoriščati malim in velikim tajkunom," so sporočili v iniciativi.

V iniciativi pa napovedujejo za jutri tudi nov protest. Protestniki se bodo ob 13. uri zbrali pred vhodom v podjetje v Trimlinih, ob 15. uri pa napovedujejo zaporo ceste proti mejnemu prehodu Petišovci.