Stavkajoči Samsungovi delavci. Foto: Reuters
Stavkajoči Samsungovi delavci. Foto: Reuters

Stavka predstavlja največjo kolektivno akcijo v zgodovini tehnološkega velikana in krepi pritisk na vodstvo.

Sindikat Samsung Electronics je tako sporočil, da z 10. julijem razglaša splošno stavko za nedoločen čas, potem ko je izvedel, da se uprava ni pripravljena pogovarjati o zahtevah zaposlenih.

Vodstvo Samsunga se je s sindikatom pogajalo od januarja, stranema pa ni uspelo najti skupnega jezika glede izboljšanih pogojev letnega dopusta, dodatkov in dviga plač.

Podjetje je marca ponudilo 5,1-odstotno povišanje plač, kar je sindikat zavrnil, zato je več kot 5000 članov sindikata v ponedeljek začelo tridnevno stavko, ki so jo zdaj podaljšali.

Delavci so en dan stavkali že junija, kar je bila prva tovrstna kolektivna akcija v podjetju, kjer več desetletij niso bili sindikalno organizirani. Zdaj sindikat šteje več kot 30.000 članov, kar je dobra petina vseh zaposlenih v podjetju.

"Na proizvodnih linijah ne bo motenj"

Samsung meni, da stavka na proizvodnjo ne bo vplivala. "Samsung Electronics bo zagotovil, da na proizvodnih linijah ne bo prišlo do motenj," je povedal njihov tiskovni predstavnik. Dodal je, da je podjetje še naprej pripravljeno na pogajanja, ki da bodo potekala v dobri veri.

V sindikatu pravijo, da ni videti, da je vodstvo pripravljeno na dialog, a so prepričani, da bodo s stavko dosegli vrnitev za pogajalsko mizo.

Samsung je največji proizvajalec čipov na svetu in predstavlja znaten delež svetovne proizvodnje čipov višjega cenovnega razreda. Pred kratkim je napovedal več kot 15-kratno povečanje dobička iz poslovanja v drugem četrtletju letos, in sicer na račun naraščajočega povpraševanja po generativni umetni inteligenci.