Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so sporočili iz Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije, katerega del je reprezentativni sindikat zaposlenih v Savi Turizem, uprava družbe kljub številnim pozivom ni ugodila njihovim zahtevam.

Med njimi so preklic načrtovanega prenosa sobaric v Hotelih Bernardin na zunanje izvajalce, odprava plačnih nesorazmerij, takojšnja uskladitev osnovnih plač z lansko inflacijo (10,3 odstotka), sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi, dvig povračila stroškov prevoza na delo na 21 centov na kilometer ter polno nadomestilo plače za čas trajanja stavke.

V sindikatu so ob tem obvestili člane, da bo uprava družbe Sava Turizem, pod okrilje katere spadajo Hoteli Bernardin, po njihovem predvidevanju na zborih zaposlenih nadaljevala pritiske na člane sindikata, da bi preprečila stavko. To predstavlja kršitev določil zakona o stavki, so poudarili.

Kot v sindikatu opozarjajo že nekaj časa, bi načrtovani prenos sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje predstavljal škodljivo prakso, ki vplivajo na socialni in gmotni položaj delavcev.

O tem so obvestili tudi vlado in Slovenski državni holding (SDH), saj je Sava Turizem v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek SDH-ja in Kapitalske družbe država, a so "razočarani nad neodzivnostjo".

Vodstvo Save Turizem medtem vztraja, da dosledno spoštujejo zakonodajo, prenos zaposlenih pa med drugim pripisujejo sezonski naravnanosti podjetja. "Smo izredno sezonsko naravnano podjetje, v katerem je težko uravnavati nihanja števila zaposlenih sobaric. V slovenski Istri je na primer v nizki sezoni lahko zasedenih manj kot 100 sob dnevno, v visoki sezoni pa 750 sob dnevno," so v začetku meseca pojasnili odločitev.