O uporabi preostalega dela bilančnega dobička v znesku 39,18 milijona evrov bodo delničarji odločali v naslednjih letih. Foto: BoBo
O uporabi preostalega dela bilančnega dobička v znesku 39,18 milijona evrov bodo delničarji odločali v naslednjih letih. Foto: BoBo

Toliko je predlagala družba Žito, skupščina pa je tako izglasovala dividendo, drugačno od predlogov uprave in Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD). Uprava zavarovalnice je namreč predlagala, da se za dividende nameni 25,01 milijona evrov oz. 1,10 evra bruto, VZMD pa 56,8 milijona evrov oz. 2,50 evra bruto.

O uporabi preostalega dela bilančnega dobička v znesku 39,18 milijona evrov bodo delničarji odločali v naslednjih letih.

Lani 48 milijonov čistega dobička za zavarovalnico
Delničarji so upravi in nadzornikom družbe podelili tudi razrešnico za poslovno leto 2013, za revizorja letošnjega poslovanja pa imenovali družbo Ernst & Young, so po skupščini sporočili iz družbe.

Skupščina se je seznanila z letnim poročilom - skupina Triglav je leto 2013 končala z 69,9 milijona evrov čistega dobička oz. pet odstotkov pod dobičkom iz leta 2012 in 27 odstotkov nad načrti, medtem ko se je obseg zbranih zavarovalnih premij znižal za štiri odstotke na 900,9 milijona evrov.

Zavarovalnica Triglav, ki v Sloveniji zaseda skoraj 31-odstotni tržni delež, je lani ustvarila 48,3 milijona evrov čistega dobička, kar je štiri odstotke manj kot leto prej in 15 odstotkov nad načrti. Zbrane premije v znesku 605,8 milijona evrov so bile za štiri odstotke nižje od načrtovanih.

Pričakujejo nekoliko povečano škodno dogajanje
V skupini za letos načrtujejo 902,1 milijona evrov konsolidirane obračunane bruto zavarovalne premije, kar je približno enako kot v letu 2013.

Ob tem pričakujejo nekoliko povečano škodno dogajanje, čemur bodo sproti prilagajali program pozavarovalne zaščite. Konsolidirani bruto zneski škod naj bi znašali 668,5 milijona evrov, dobiček pa 65,6 milijona evrov.