UBS je po združitvi s Credit Suissom postala edina švicarska banka na svetovnem trgu. Na fotografiji poslovalnica Credit Suissa v Londonu. Foto: Reuters
UBS je po združitvi s Credit Suissom postala edina švicarska banka na svetovnem trgu. Na fotografiji poslovalnica Credit Suissa v Londonu. Foto: Reuters

Švicarske oblasti so v nedeljo zvečer sporočile, da bo največja švicarska banka UBS za tri milijarde frankov (tri milijarde evrov) kupila drugo največjo banko Credit Suisse. Švicarska vlada je ob tem zagotovila jamstvo za izgube v višini devetih milijard evrov.

Delnice evropskih bank so si po jutranjem padcu že nekoliko opomogle. Do opoldneva je vrednost delnic banke Deutsche Bank glede na petkovo vrednost padla za štiri odstotke, potem ko je zjutraj zdrsnila že za deset odstotkov. BNP Paribas je padla za tri odstotke v primerjavi z jutranjim padcem za osem odstotkov. UBS-u je zjutraj kazalo na 13-odstotno izgubo, zdaj pa na 8-odstotno, poroča BBC.

Medtem ko so delnice evropskih bank še pod pritiskom, gre evropskim borzam bolje. Vodilna francoski in nemški indeks sta zdaj v pozitivnem območju, po tem ko sta ob začetku trgovanja padla za en odstotek.

Guverner francoske banke: prevzem Credit Suissa zagotavlja stabilnost

Guverner francoske centralne banke Francois Villeroy de Galhau je po združitvi največjih švicarskih bank zatrdil, da Credit Suisse in bančna nestabilnost v ZDA ne zadevajo evropskih bank.

Francoske banke so po njegovih trditvah zelo trdne in poslujejo brez težav. Pozdravil je prevzem švicarske banke Credit Suisse, s čimer bo po njegovih besedah zagotovljena "stabilnost celotnega finančnega sistema". Prevzem Credit Suissa je pozdravil tudi francoski gospodarski minister Bruno Le Maire.

Britanska centralna banka Bank of England je medtem potrdila, da britanski bančni sistem ostaja varen, trden in dobro kapitaliziran, je v nedeljo zvečer sporočil britanski finančni minister Jeremy Hunt. Tudi on je pozdravil švicarske ukrepe glede Credit Suissa.

Sorodna novica Švicarske oblasti: Banka UBS bo prevzela Credit Suisse

Lagarde: Bančni sektor evrskega območja je odporen

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je v nedeljo prav tako pozdravila "hitro ukrepanje" švicarskih organov. "Odločitve, sprejete v Bernu, so pomembne za ponovno vzpostavitev urejenih tržnih razmer in zagotavljanje finančne stabilnosti. Bančni sektor območja evra je odporen, z močnim kapitalskim in likvidnostnim položajem," je dejala.

Tudi v Washingtonu so pozdravili novico o prevzemu Credit Suissa. Kot sta v skupnem sporočilu za javnost zapisala predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell in ameriška finančna ministrica Janet Yellen, je "kapitalski in likvidnostni položaj ameriškega bančnega sistema močan, ameriški finančni sistem pa je odporen".

Hongkonška denarna ustanova Hong Kong Monetary Authority (HKMA), de facto centralna banka tega posebnega območja Kitajske, je zjutraj skušala pomiriti finančne trge in poudarila, da je izpostavljenost lokalnega bančnega sektorja banki Credit Suisse zanemarljiva. Sredstva banke predstavljajo manj kot pol odstotka bančnega sektorja v mestu, je pojasnila.

Švica: Združitev najboljša rešitev za povrnitev zaupanja

Švicarska vlada je v nedeljo zvečer sporočila, da bo največja švicarska banka UBS prevzela svojo tekmico, banko Credit Suisse. Vrednost posla je 3,25 milijarde dolarjev. Kot je na novinarski konferenci v Bernu dejal švicarski predsednik Alain Berset, je prevzem "najboljša rešitev za povrnitev zaupanja, ki ga na finančnih trgih v zadnjem času ni bilo".

Propad banke Credit Suisse bi po njegovih besedah prinesel nepopravljive posledice za državo in mednarodno finančno stabilnost. Banka je sicer zapadla v likvidnostne težave po propadu ameriških investicijskih bank Silicon Valley Bank (SVB) in Signature Bank.

Banka Credit Suisse je bila ustanovljena že pred 167 leti. Foto: Reuters
Banka Credit Suisse je bila ustanovljena že pred 167 leti. Foto: Reuters

Finančna ministrica Karin Keller-Sutter je opozorila, da bi stečaj Credit Suissa lahko povzročil nepopravljive gospodarske pretrese in veliko kolateralno škodo za švicarski finančni trg, "da ne omenjamo tveganja okužbe za druge banke, vključno s samo UBS".

22,45 delnice Credit Suissa za eno delnico UBS-a

V banki Credite Suisse so pojasnili, da jo bo UBS prevzel za provizijo pri združitvi v višini treh milijard švicarskih frankov, pri čemer bodo delničarji Credit Suissa prejeli eno delnico UBS-a za 22,48 delnice Credit Suissa. "Glede na nedavne izredne okoliščine brez primere napovedana združitev predstavlja najboljši mogoči izid," je pojasnil predsednik uprave Credit Suisse Axel Lehmann.

Iz največje delničarke Credit Suissa, Savdske nacionalne banke (SNB), so medtem danes sporočili, da prevzem ne bo vplival na njihove načrte za rast in dobičkonosnost. "Spremembe v vrednotenju naložbe SNB-ja v Credit Suisse ne vplivajo na načrte SNB-ja za rast in usmeritve za leto 2023," so navedli pri SNB-ju.

Savdska nacionalna banka je novembra porabila 5,5 milijarde rialov (1,5 milijarde dolarjev) za 9,88-odstotni delež v banki Credit Suisse. Decembra je delež holdinga znašal manj kot 0,5 odstotka vseh njenih sredstev in približno 1,7 odstotka njenega naložbenega portfelja.

Padec evropskih bank na borzah

Švicarske oblasti so pohitele z združitvijo obeh največjih bank in jo dosegle še pred ponedeljkovim odprtjem borz po svetu. Delnice Credit Suisse so ob odprtju evropskih borz sicer potonile za skoraj 64 odstotkov, delnice UBS-a pa so bile skoraj za devet odstotkov nižje.

Indeks za evropski bančni sektor Stoxx Europe 600 se je v jutranjem trgovanju znižal za več kot pet odstotkov, pri čemer sta francoska velikana BNP Paribas in Societe Generale padla za približno sedem odstotkov, nemška banka Deutsche Bank za več kot devet odstotkov, britanska Standard Chartered pa za skoraj pet odstotkov.

Kaj težave Credit Suisse pomenijo za evropski bančni sistem
UBS kupil Credit Suisse