Predsednik upravnega odbora Credit Suisse Axel Lehmann (levo), predsednik upravnega odbora UBS Colm Kelleher ter finančna ministrica Karin Keller-Sutter. Foto: Reuters
Predsednik upravnega odbora Credit Suisse Axel Lehmann (levo), predsednik upravnega odbora UBS Colm Kelleher ter finančna ministrica Karin Keller-Sutter. Foto: Reuters

UBS je za prevzem banke Credit Suisse plačal tri milijarde švicarskih frankov (3,02 milijarde evrov), so potrdili v obeh bankah.

"S prevzemom Credit Suisse s strani UBS-a se je našla rešitev za zagotavljanje finančne stabilnosti in zaščito švicarskega gospodarstva v tej izjemni situaciji," je na izredni novinarski konferenci švicarske vlade sporočila švicarska centralna banka.

Švicarska vlada je sporočila, da bo za to, da bi omogočila prevzem, zagotovila jamstvo za izgube v višini devet milijard frankov. V primeru izgub bo prvih pet milijard krila UBS, naslednjih devet milijard švicarska vlada, nadaljnje izgube pa padejo na UBS.

V skladu z današnjim dogovorom bo za 22,48 delnice banke Credit Suisse lastnik prejel 1 delnico UBS-a.

Predsednik upravnega odbora UBS Colm Kelleher je dejal, da je Credit Suisse dobra naložba za UBS, ki so jo odločeni obdržati, v isti sapi pa je dodal, da je, kar se tiče Credit Suisse, današnja odločitev zanjo dejansko "nujna pomoč." Ob tem je dejal, da je še prezgodaj, da bi kaj dejal o delovnih mestih. "To moramo urediti na razumen način in premišljeno, potem ko se bomo usedli in analizirali, kaj je treba narediti."

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je pozdravila "bliskovit odziv" švicarskih oblasti, poroča BBC. "Njihova vloga je ohranjanje pogojev na trgu in zagotavljanje finančne stabilnosti. Evroobmočje je odporno, z močnimi kapitalskimi in likvidnostnimi pozicijami." Tudi ameriške finančne institucije so pozdravile švicarsko potezo.

Banka Credit Suisse "prevelika, da propade"

167 let stara banka Credit Suisse je ena od 30 bank na svetu, ki veljajo "za prevelike, da bi propadle", saj so zelo pomembne za mednarodni bančni sistem.

Credit Suisse je imela lani za 7,3 milijarde švicarskih frankov izgube, UBS pa 7 milijard dobička, je za Radio Slovenija poročala Špela Novak.

Banka se je ujela v tržne pretrese, ki jih je sprožil nedavni zlom ameriških Silicon Valley Bank in Signature Bank, zaradi česar ji je švicarska centralna banka že prejšnji teden odobrila posojilo 50 milijard frankov.

Švicarske oblasti so banki UBS prižgale zeleno luč za prevzem Credit Suisse in združitev dveh največjih švicarskih bank. Foto: Reuters
Švicarske oblasti so banki UBS prižgale zeleno luč za prevzem Credit Suisse in združitev dveh največjih švicarskih bank. Foto: Reuters

Švicarska vlada naj bi medtem hitela s spremembo zakonodaje, s katero bi omogočila prevzem še pred ponedeljkom, da bi zagotovile stabilnost švicarskega in svetovnega bančnega sistema. Po sedanji zakonodaji bi sicer delničarji banke UBS imeli šest tednov časa za opredelitev do prevzema.

Predvidena odpuščanja

Financial Times tudi piše, da bi se število delovnih mest v banki Credit Suisse po prevzemu zmanjšalo za približno 10.000. Združenje švicarskih bančnikov je pozvalo k takojšnji ustanovitvi delovne skupine, v katero bi bili vključeni tudi zaposleni. Kot poudarja, uslužbenci ne bi smeli plačevati za napake vodstva.

Likvidnostne težave banke Credit Suisse

Druga največja švicarska banka Credit Suisse, ki so jo v zadnjih letih pretresali številni škandali, vključno z obtožbami o pranju denarja, se je pod pritiskom znašla v minulem tednu, ko je propad dveh regionalnih ameriških bank SVB in Signature pretresel trge, banka pa je v letnem poročilu opozorila na šibkost notranjih kontrol.

Njene delnice so v zadnjih dneh močno padle, največji lastnik banke Savdska nacionalna banka, ki ima malo manj kot 10-odstotni delež, pa je zavrnil nadaljnje finančne injekcije v banko. Švicarska centralna banka je Credit Suisse že prejšnji teden posodila 50 milijard frankov (50,3 milijarde dolarjev).

Sorodna novica Dramatičen zasuk v denarni politiki povzročil resne šoke v finančnem sistemu