Prag uspešnosti dokapitalizacije NKBM-ja ni določen, trgovanje na Ljubljanski in Varšavski borzi pa naj bi se začelo 6. maja. Foto: MMC RTV SLO
Prag uspešnosti dokapitalizacije NKBM-ja ni določen, trgovanje na Ljubljanski in Varšavski borzi pa naj bi se začelo 6. maja. Foto: MMC RTV SLO

Ceno delnice so oblikovali na podlagi meril obsega ponudbe in cenovne občutljivosti povpraševanja institucionalnih vlagateljev, trenutnih in pričakovanih razmer na slovenskem, poljskem in mednarodnem trgu kapitala in ocene možnosti rasti, dejavnikov tveganja in drugih informaciji, ki so v dokapitalizacijskem prospektu.

Prvi krog za obstoječe delničarje, drugi za institucionalne in male vlagatelje
Dokapitalizacija NKBM-ja bo potekala v dveh krogih. V prvem krogu bodo imeli prednostno pravico pri nakupu delnic obstoječi delničarji, sorazmerno z njihovimi zdajšnjimi deleži. Delnice, ki bodo ostale, pa bo banka po lastni presoji dodelila institucionalnim in malim vlagateljem v višini njihovih vpisanih in vplačanih ponujenih delnic. Okoli 15 odstotkov delnic, ki jih ne bo podeljenih obstoječim vlagateljem, naj bi dodelili malim vlagateljem.

Največji lastnik NKBM-ja je z 41,5 odstotka država, skupaj s Kadom in Sodom pa več kot 51 odstotkov. Koliko kapitala bo država namenila NKBM-ju, še ni znano. Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države je dokapitalizacijo podprla, iz Banke Slovenije pa so sporočili, da država ne bi smela zmanjšati svojega deleža v drugi največji državni banki. Od državnih lastnikov bo v dokapitalizaciji zagotovo sodeloval Kad.

Nujnost dokapitalizacije je izpostavil tudi premier Borut Pahor, ki je dejal, da si ne želi, da bi zaradi kapitalske neustreznosti prišlo do dvomov o stabilnosti slovenskega bančništva.