Prevzem srbskega telekoma bi za Telekom Slovenije pomenil velik zalogaj, je prepričan predsednika sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf.
Prevzem srbskega telekoma bi za Telekom Slovenije pomenil velik zalogaj, je prepričan predsednika sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf. "Potrebna bi bila visoka zadolžitev, ki bi kljub morebitnemu partnerstvu s katerim izmed tujih skladov ali banko pri prevzemu pomenila nižje naložbe v infrastrukturo v Sloveniji, kar bi lahko povečalo zaostanek Slovenije glede razvitosti infrastrukture," meni. Foto: BoBo
Odzivi na neprodajo Telekoma
Kako je potekala prodaja Telekoma?
Delnice Telekoma najnižje po letu 2003

Delnica Telekoma Slovenije je namreč v današnjem trgovanju na Ljubljanski borzi potonila za 6,39 odstotka, na 87,99 evra. Še na začetku letošnjega leta se je njena vrednost gibala okoli 145 evrov.

Predsednik sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf pa je prepričan, da je odstop Cinvena od nakupa Telekoma Slovenije in takojšnja napoved tega, da se namerava spustiti v bitko za srbski telekom, slaba napoved za razvoj slovenskega telekomunikacijskega trga.

Cinven je namreč napovedoval vlaganja v infrastrukturo, nasprotno pa bi prevzem srbskega telekoma za Telekom Slovenije pomenil velik zalogaj. "Potrebna bi bila visoka zadolžitev, ki bi kljub morebitnemu partnerstvu s katerim izmed tujih skladov ali banko pri prevzemu pomenila nižje naložbe v infrastrukturo v Sloveniji, kar bi lahko povečalo zaostanek Slovenije glede razvitosti infrastrukture," meni Caf.

Državo bi kot lastnika moralo skrbeti
Odstop Cinvena od nakupa Telekoma ni dober niti za ugled Slovenije niti za ugled največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja v očeh mednarodnih vlagateljev. Glede na to, da je Cinven ugleden sklad z izkušnjami v panogi, bi se po Cafovih besedah morali vprašati, kaj je bil vzrok za tako nizko ponudbo.

"Gre za nizko vrednost, ki bi lastnika morala skrbeti. Republika Slovenija kot večinska lastnica bi morala prek svojih institucij in SDH-ja narediti vse, da bi povečala vrednost državnega premoženja, ki je bilo v zadnjih letih razvrednoteno," je zapisal.

Z vidika razvoja infrastrukture prevzem Telekoma Srbije nezaželen
Ob tem še izpostavlja, da se je Cinven ob umiku skliceval na naložbam neprijazno zakonodajo. "Poleg tujih naložb je tukaj morda mišljeno tudi nespodbudno okolje za naložbe v infrastrukturo. Oboje najbrž drži, čeprav je k nizkim naložbam v telekomunikacijsko infrastrukturo največ prispeval prav Telekom Slovenije, ki je nespametno investiral na Balkanu," je prepričan Caf.

Zato je z vidika razvoja infrastrukture v Sloveniji po njegovih besedah zdajšnji poskus prevzema Telekoma Srbije nezaželen. Slovenija je na repu EU-ja po razvitosti širokopasovne infrastrukture, zato je širitev poslovanja s prevzemi v tem trenutku za državo manj sprejemljiva.

Odzivi na neprodajo Telekoma
Kako je potekala prodaja Telekoma?
Delnice Telekoma najnižje po letu 2003