Varuh konkurence ni uslišal prošnje Dela po odlogu prodaje Večera. Foto: BoBo
Varuh konkurence ni uslišal prošnje Dela po odlogu prodaje Večera. Foto: BoBo

Rok za prodajo 79,24-odstotnega deleža Večera se izteče v sredo, Delo pa je na Javno agencijo RS za varstvo konkurence (AVK) v petek naslovilo prošnjo za vnovično podaljšanje.

AVK oz. njegov predhodnik UVK je Delu že septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne tržne koncentracije odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru.

Pivovarna Laško, ki je lastnik Dela, je sicer pojasnila, da si Delo ves čas intenzivno prizadeva realizirati omenjeno odločbo in o tem obvešča AVK. Zaradi pogajanj s potencialnimi kupci so AVK znova zaprosili za podaljšanje roka, vendar tokrat prošnji ni bilo ugodeno.

Delo je sicer marca lani objavilo mednarodni razpis za prodajo Večera. Med interesenti so mediji omenjali več družb, med njimi tudi družbo Medici iz Hamburga.

Aprila letos so iz Pivovarne Laško sporočili, da prodaja Večera ni bila uspešna, saj kupcu, neuradno naj bi šlo prav za družbo Medici, ni uspelo zagotoviti ustreznih finančnih sredstev za nakup.

Med potencialnimi kupci Večera se je v zadnjem času omenjala tudi avstrijska Styria, ki naj bi imela s Pivovarno Laško in Delom sklenjeno pogodbo o ekskluzivnosti nakupa, ki naj bi se iztekla 19. julija. Za nakup skoraj 80-odstotnega deleža pa so uradni interes izrazili tudi zaposleni na Večeru.