Prijav delavcev, ki delajo na žgočem soncu, inšpektorji ne dobivajo. Foto: BoBo
Prijav delavcev, ki delajo na žgočem soncu, inšpektorji ne dobivajo. Foto: BoBo

Ko postanejo razmere na gradbišču nevzdržne, potem je treba delo prekiniti oziroma delavce umakniti z žgočega sonca, pravi direktor zbornice gradbeništva pri GZS-ju Gregor Ficko, ki meni, da so delodajalci dobro poskrbeli za zaposlene. "Predvsem velika podjetja, ki zelo dobro poznajo pravila igre. Ne bom trdil, da vsi 100-odstotno – seveda se najdejo tudi delodajalci, ki kršijo ta pravila," je dejal za Radio Slovenija.

V SB Celje in UKC Ljubljana za zdaj zaradi vročine brez večjih težav

V celjski bolnišnici in UKC-ju Ljubljana ob vročinskem valu ne beležijo pogostejših obiskov pacientov zaradi težav, povezanih z vročino, poroča STA. Ob tem v celjski bolnišnici opozarjajo, da so v obdobju visokih poletnih temperatur ogroženi predvsem starejši in kronični bolniki. V času velikih vročinskih obremenitev odsvetujejo fizične aktivnosti na prostem.

Če inšpektor ugotovi, da je delavec na gradbišču izpostavljen neposrednim sončnim žarkom – to lahko vpliva na razvoj kožnega raka – potem lahko ukrepa. "Ker je to določeno v podzakonskih predpisih, se lahko rešuje samo z ureditvenimi odločbami oziroma z razgovorom, kaj je treba storiti in kaj bi moral delodajalec v zvezi s tem še dodatnega postoriti," je pojasnil delovni inšpektor Slavko Krištofelc. Inšpektor lahko sicer prepove delo, če je neposredno ogroženo življenje ali zdravje delavca. ″To pa je kar nekako relativen pojem, kdaj je določeno življenje ogroženo," ob tem opozarja Krištofelc.

Bolj kot trenutno stanje sicer skrbi prihodnost. "Jaz mislim, da bomo ta vročinski val nekako preveslali, kot smo vse druge. Je pa nekaj drugega, kar skrbi – da so ti vročinski vali vedno pogostejši in pa vedno daljši," je poudaril Ficko.

V tujini, kjer so dnevne temperature izjemno visoke, je delovni proces obrnjen – gradbišča se odprejo zvečer, delo pa se končuje zjutraj, saj se podnevi ne da delati.

Nekateri delavci delajo v vročini