Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ženske, ki ta trenutek v Sloveniji odhajajo s trga dela, imajo višje pokojnine kot moški, čeprav so imele nekoliko nižje plače kot moški. Imajo daljšo pokojninsko dobo, pa tudi odmerni odstotek za pokojnino je za ženske še vedno višji.

Pokojninska vrzel med moškimi in ženskami bo po napovedih v Sloveniji še naprej padala in leta 2045 bo celo izginila. Toda projekcije raziskovalke Nataše Kump z Inštituta za ekonomska raziskovanja, kažejo, da se bo pokojninska vrzel začela znova povečevati, ko se bodo začele upokojevati ženske, trenutno stare okoli 40 let in manj.

"Ko se bodo začele upokojevati te kohorte žensk, se bo pokojninska vrzel začela dvigovati in naj bi 2070 dosegla 5,7 odstotka," opozarja.

Izračun pokojnine je lahko šok

Ženske resda pričakujejo bistveno nižjo pokojnino kot moški. Kljub temu pa so, ko prejmejo informativni izračun, šokirane. Vprašani v raziskavi v večini prejemajo povprečno plačo, pravi Anja Dangubič, nekdanja sodelavka pri projektu Moje delo. Moja pokojnina: "Se pravi, so med 1500 in 1000 evri neto, hkrati pa pričakujejo pokojnino okoli 1000 evrov. Prihaja do neskladja, ko na povprečno plačo pričakujejo nadpovprečno pokojnino."

Bolj realna pokojnina, ki bi jo v tem trenutku prejela oseba s plačo okoli 1000 evrov neto, je v povprečju med 640 in 700 evri. Prihodnji mesec pa bo mogoče na portalu E-ZPIZ s pomočjo osebnega informativnega pokojninskega kalkulatorja med drugim preveriti, kdaj se boste upokojili in kakšna bo višina vaše pokojnine.