Bodo v ponedeljek naposled dočakali plačilo za svoje delo? Foto: BoBo
Bodo v ponedeljek naposled dočakali plačilo za svoje delo? Foto: BoBo
Matej Golob Matzele
Predsednik druge največje lastnice Vegrada, družbe PDP Matej Golob Matzele je dejal, da dokapitalizacija družbe ni izvedljiva. Foto: MMC RTV SLO

Več kot tisoč zaposlenih na Vegradu je del neizplačanih plačil za april, maj in junij v skladu z dogovorom prejelo že v sredo. Predstavniki svobodnega sindikata so se namreč pred tednom dni z vodstvom družbe (takrat je bila na čelu družbe še Hilda Tovšak, ki jo je v torek nasledil Boris Medved) dogovorili, da bo podjetje do danes delavcem izplačalo plače za marec, april in maj, skupaj z obračunanimi posojili, ki prej niso bila nakazana bankam.
Bodo stavkovne zahteve res izpolnjene?
Da bodo sredstva danes nakazana na račune zaposlenih, je v sredo zatrdil tudi član nadzornega sveta Samo Mastnak. S tem bi bile tudi izpolnjene stavkovne zahteve delavcev, ki so v nasprotnem napovedali stavko. Izplačilo naj pa danes zaradi administrativnih in tehničnih ovir ne bi bilo možno, so pa sredstva po Mastnakovih besedah "preverjeno" na računu Vegrada.

Dokončen rok izplačil bo določen na ponedeljkovem sestanku sindikata z novim vodstvom podjetja, je dodal Mastnak, ki je tudi član nadzornega odbora Vegrada. Ali se bo zaradi današnjega neizplačila sindikat odzval s stavko, še ni znano.

Bodo upniki potrdili prisilno poravnavo?
Velenjsko gradbeno podjetje je sicer od srede v postopku prisilne poravnave. To je mimo nadzornega sveta predlagala Tovšakova, medtem ko so nekateri upniki že prej podali predloge za stečaj podjetja. Zaradi tega sklepi julijske skupščine o dokapitalizaciji družbe niso izvedljiv, je pojasnil direktor druge največje lastnice Vegrada, Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP) Matej Golob Matzele.

Konec junija letos je Vegrad upnikom dolgoval 240,7 milijona evrov, vendar se vse terjatve ne prijavljajo v postopku prisilne poravnave, saj ta ne učinkuje na vse. Če bodo upniki potrdili prisilno poravnavo, bo ta najbolj udarila po žepu navadne upnike, ki so konec junija imeli do Vegrada skoraj 186 milijonov evrov terjatev. Gradbeno podjetje jim v načrtu finančne reorganizacije predlaga, da se odpovejo skoraj 80 odstotkom terjatev, preostalo petino pa bi dobili povrnjeno do leta 2014. Upniki lahko terjatve prijavijo do 1. oktobra.