Prvi mož General Motorsa je prepričan, da bi propad podjetij pomenil katastrofo za ameriško gospodarstvo. Foto: EPA
Prvi mož General Motorsa je prepričan, da bi propad podjetij pomenil katastrofo za ameriško gospodarstvo. Foto: EPA
Kriza avtomobilske industrije

Vodje obeh domov parlamenta so predsednikom uprav trojice, Forda, Chryslerja in General Motorsa, dali čas do 2. decembra, da predstavijo načrt, na podlagi katerega bi si zaslužili 25 milijard dolarjev in dokazali, da bodo denar pravilno porabili.

Še pred tem so štirje demokratski in republikanski senatorji dejali, da so se dogovorili o načrtu za rešitev treh avtomobilskih podjetij. Načrt, ki predvideva posojilo za avtomobilske velikane iz energetskega proračuna, naj bi podpiral tudi predsednik George Bush. "To je dogovor, ki bi ga predsednik podprl," je povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino in dodala, da pozivajo kongres, naj ga potrdi.

"Brez načrta ne bo denarja"
Vendar pa je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi dejala, da kongres ne more odobriti posojila brez načrta, ki bi dokazal, da bodo denar porabili za zagotovitev finančne stabilnosti podjetij. "Dokler ne vidimo načrta, oni ne bodo videli denarja," je dejala Pelosijeva.

Pelosijevi je pritrdil tudi predsednik senata Harry Read, ki je dejal, da se morajo avtomobilski giganti zbrati in natančno utemeljiti, zakaj potrebujejo denar. "Predsedniki uprav še niso uspeli prepričati kongresa in ameriškega ljudstva, da bo tokratna rešitev tudi zadnja," je še dodal Read.

Giganti opozarjajo na propad ameriškega gospodarstva
Predsedniki treh največjih ameriških proizvajalcev avtomobilov so senatni odbor za bančništvo v sredo prosili, naj jim administracija odobri pomoč v višini 25 milijard dolarjev, kot je odobrila 700 milijard dolarjev za banke, ki so se znašle na robu propada. Predsedniki so opozorili, da bi imel propad samo enega izmed njih katastrofalne posledice za ameriško gospodarstvo. Če bi vsa tri omenjena podjetja, ki imajo sedež v Detroitu, propadla, bi v treh letih na cesti ostalo tri milijone ljudi, davčne izgube pa bi znašale okoli 156 milijard dolarjev (4 odstotki BDP-ja), je opozoril prvi mož General Motorsa Rick Wagoner.

B. T.

Kriza avtomobilske industrije