Stroški prestrukturiranja naj bi po ocenah banke v letošnjem letu znašali 800 milijonov evrov. Foto: Reuters
Stroški prestrukturiranja naj bi po ocenah banke v letošnjem letu znašali 800 milijonov evrov. Foto: Reuters

Število delovnih mest za poln delovni čas se bo z nekaj več kot 97.000 znižalo krepko pod 90.000, so zapisali v banki.

V banki delovna mesta sicer že ukinjajo. Največ jih bodo ukinili na področju trgovanja z vrednostnimi papirji, kjer bo predvidoma okoli četrtina manj zaposlenih, osredinili pa se bodo na elektronske rešitve in na najpomembnejše stranke, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Banka bo tudi zmanjšala svojo izpostavljenost z dolgom za 100 milijard evrov oziroma za okoli 10 odstotkov.

Stroški prestrukturiranja naj bi po predvidevanjih banke letos znašali 800 milijonov evrov, nato pa naj bi banka v naslednjih letih zagotavljala stabilno rast donosa na kapital.

"Osredotočeni na tisto, kar zares dobro počnemo"
"Ostajamo predani korporativnemu in investicijskemu bančništvu ter mednarodno prisotni. Smo evropska alternativa na področju mednarodnega financiranja in kapitalskih trgov. Se pa moramo osredotočiti na tisto, kar zares dobro počnemo," je zapisal glavni izvršni direktor Christian Sewing, ki je na začetku aprila vodenje banke prevzel od Johna Cryana.

Obvestilo o prestrukturiranju področja investicijskega bančništva so objavili nekaj ur pred skupščino banke, ki naj bi bila precej burna, saj bi lahko delničarji izrazili jezo na upravo zaradi nizke cene delnic, slabih poslovnih rezultatov in nenadne zamenjave v vrhu banke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cryana so prejšnji mesec neslavno odstranili s položaja, potem ko se je znašel pod pritiskom glavnih delničarjev in predsednika nadzornega odbora Paula Achleitnerja, ki je Britancu očital, da traja vrnitev banke na zeleno vejo, potem ko je lani tretje leto zapored poslovala z izgubo, predolgo, poroča AFP.

Banka je tudi letošnje leto začela slabše. V prvem četrtletju je ustvarila 120 milijonov evrov čistega dobička, potem ko je ta v enakem obdobju lani znašal 575 milijonov evrov.