Foto: BoBo
Foto: BoBo

S tem je prevzemna ponudba za Gorenjsko banko, ki je trajala od 14. februarja do 13. marca, uspela, je v javni objavi zapisala AIK banka, ki jo prek MK Grupe obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić.

AIK je kupil tudi 100-odstotni delež v Jubanki, nekdanji Alpha banki, z Gorenjsko banko pa se je začela širiti zunaj svoje države in na trg EU-ja, je razvidno s spletne strani AIK banke. Kot je pred časom povedal Kostić, se bodo po teh nakupih verjetno ozrli še po kakšni banki iz Črne gore in Hrvaške.

Največji delež v Gorenjski banki je AIK pridobil od družbe Sava, ki ji je prodajo že pred leti naložila Banka Slovenije. Deleže v njej je kupila še od Abanke, Zavarovalnice Triglav, Iskratela, Družbe za upravljanje terjatev bank, Iskre, Domela, Komunale Tržič, Gee, Intese Sanpaolo, kranjske občine in drugih.

Pri nakupu je vztrajala precej časa. Začela ga je predlani, imela nekaj težav s pridobivanjem dovoljenj, nato pa na začetku lanskega leta po neuspeli izvedbi prevzema banke ni smela objaviti nove ponudbe in je morala eno leto počakati.