Pri Ryanairu bodo odpustili 15 odstotkov osebja. Foto: Reuters
Pri Ryanairu bodo odpustili 15 odstotkov osebja. Foto: Reuters

Izvršni direktor irskega letalskega prevoznika Michael O'Leary meni, da bo trajalo najmanj dve leti, da se bo povpraševanje po letalskih vozovnicah vrnilo v čas pred epidemijo novega koronavirusa. "Preživimo lahko še kakšno leto takšnih razmer. Prepričan sem, da bomo preživeli, a ostalo nam bo zelo malo denarja," je dejal. Do konca junija pričakujejo izgubo v višini 100 milijonov evrov.

Ryanair bo zaradi krize odpuščal

Pri Ryanairu, ki je največji evropski nizkocenovnik, so zaradi ukrepov držav do julija odpovedali praktično vse lete, nato pa pričakujejo, da se bo do septembra stanje počasi izboljšalo. "Menim, da bomo julija imeli 40-odstotni promet v primerjavi z običajnim, avgusta pa 60-odstotni. A vprašanje bo, kakšne bodo cene vozovnic. Šlo bo za neusmiljen boj še naslednji dve leti, morda celo tri."

Zmanjšati želijo število novih letal

O'Leary je napovedal, da bo brez dela v dveh do treh mesecih ostalo 3000 zaposlenih, kar pomeni 15 odstotkov njihove delovne sile, drugi se bodo morali sprijazniti z znižanjem plače. Pogovarjajo se tudi s proizvajalcem letal Boeing, da bi v naslednjih dveh letih zmanjšali število nabavljenih letal.

"Ryanair bo v kratkem obvestil sindikate o prestrukturiranju in programu izgube delovnih mest, ki se bo začel z julijem 2020," je v izjavi zapisal prevoznik. Posledica bo zmanjšanje števila zaposlenih za 3000, zlasti med piloti in kabinskim osebjem, pa neplačani dopusti in zmanjšanja plač za do 20 odstotkov. Prav tako bo Ryanair zmanjšal število letalskih baz po Evropi, dokler si promet ne opomore, so zapisali.

Ryanair po svetu zaposluje 18.000 ljudi, odpuščanje in prestrukturiranje pa je po navedbah vodstva "neposredna posledica krize s covidom-19".

O'Leary je medtem pristal na to, da se mu 50-odstotno zmanjšanje plače podaljša do konca finančnega leta, torej do marca 2021.