Foto: EPA
Foto: EPA

Podatek bo zagotovo močno razburil skupine za varstvo potrošnikov in okoljevarstvene organizacije ter okrepil pritisk na vlade, da še dodatno zvišajo davke za energetski sektor. Naftne družbe se namreč še kar okoriščajo z višjimi cenami plina, medtem ko se vse več gospodinjstev po Evropi bojuje z vrtoglavimi računi za energijo.

Sorodna novica Energetski velikan Shell ustvaril največji dobiček v zadnjih 115 letih

V Veliki Britaniji so laburisti prejšnji teden pozvali k spremembi davčne zakonodaje, da bi z izrednimi dobički naftnih in plinskih podjetij v državno blagajno priteklo več denarja.

Tudi dobički Shella so se lani več kot podvojili, na 40 milijard dolarjev, s čimer je ta britanski energetski velikan imel največji dobiček v svoji 115-letni zgodovini.

Izredni višji davek na dobiček energetskih podjetij je bil vpeljan lani, potem ko je direktor BP-ja Bernard Looney podjetje primerjal z "bankomatom" in priznal, da jih tudi višje dajatve ne bi ustavile pri načrtovanih naložbah, poroča Guardian.

Praktično vsa energetska podjetja so v zadnjih treh mesecih lanskega leta poročala o astronomskih dobičkih. Samo dobiček BP-ja je lani znašal 27,7 milijarde dolarjev – za primerjavo: leta 2021 je bil ta znesek 12,8 milijarde dolarjev.