Slovenskemu zimskemu turizmu se obeta več kot 500 novih turističnih postelj. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Slovenskemu zimskemu turizmu se obeta več kot 500 novih turističnih postelj. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Velika večina sredstev (63,42 milijona evrov) bo namenjenih za razvoj in prestrukturiranje slovenskih smučišč v celotna gorska središča. Na tem področju je bilo odobrenih deset projektov. Prav tako je bilo pozitivno ocenjenih deset projektov izgradnje in obnove nastanitvenih kapacitet, tem bo država namenila 5,71 milijona evrov.

Pozitivno ocenjeni projekti

Odobrenih je bilo deset projektov za razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča. Oddala so jih podjetja Vabo, RTC Jakec Trije kralji, Velika planina, Žičnice Vogel Bohinj, Rekreacijsko turistični center Krvavec, Golte, Unitur, Rekreacijsko turistični center žičnice Kranjska Gora, Javno podjetje Marprom ter Hotel Cerkno.

Med projekti izgradnje oz. obnove nastanitvenih kapacitet je ministrstvo pozitivno med drugimi ocenilo Hišo Denk, Rimski vrelec in Hotel Lonca.

Slovenski ponudniki bodo s finančno injekcijo pridobili več kot 500 novih turističnih postelj in več kot 200 ležišč, ki jim bo dvignjena kakovost, je povedala generalna direktorica direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ksenija Flegar.

K prvotno razpisani vsoti vlada dodala več kot 20 milijonov evrov

Gospodarski minister Matjaž Han je dodal, da je ministrstvo pri pridobivanju sredstev sodelovalo z vladno službo za razvoj in kohezijsko politiko in ministrstvom za infrastrukturo. Tako so lahko denar zagotovili za vse pozitivno ocenjene projekte. Prvotno razpisanim 48,8 milijona evra so dodali dodatnih 20,3 milijona, poroča STA.

Matjaž Han je poudaril, da so zagotovili dodatnih 20 milijonov evrov. Foto: BoBo
Matjaž Han je poudaril, da so zagotovili dodatnih 20 milijonov evrov. Foto: BoBo

V skladu z zakonom je v Sloveniji opredeljenih 13 gorskih središč, od teh se jih je na razpis prijavilo 12. Med projekti, ki niso bili odobreni, je tudi projekt centra Kanin. Han je pojasnil, da projekt Občine Bovec za krožno kabinsko žičnico ni bil prijavljen v skladu z razpisom. Poudaril je še, da je predstavnike Kanina že povabil na sestanek na ministrstvo, kjer bodo iskali načine financiranja iz drugih sredstev.

Jevšek ugotavlja, da je zaradi draginje uspešen zaključek številnih projektov ogrožen

Minister za razvoj in kohezijsko politiko Aleksander Jevšek je pripomnil, da je služba za razvoj s pregledom že odobrenih projektov zagotovila dodatnih 10 milijonov evrov. Nekateri projekti se namreč do konca 2023 (iztek finančne perspektive) ne bodo dokončali. Sredstva, namenjena tem projektom, bo zato vladna služba preusmerila "s končnim ciljem, da do konca perspektive porabimo vsa sredstva."

Kaninski projekt je bil na tem razpisu zavrnjen. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Kaninski projekt je bil na tem razpisu zavrnjen. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Minister prav tako ugotavlja, da je mnogo projektov in njihov zaključek do leta 2023 ogroženih zaradi draginje, torej povečanja stroškov. "To vprašanje smo naslovili na Evropsko komisijo. V prihodnjih dneh se bomo s komisijo pogovarjali o tem, kako reševati te situacije, in ena od mogočih rešitev je tudi financiranje iz ostanka sredstev, ki hipotetično ne bi bila porabljena," je dodal Jevšek.

Nekdanji murskosoboški župan je še napovedal, da bo Slovenija 15. julija v Bruselj poslala predlog partnerskega sporazuma glede nove finančne perspektive, v katero je EU že vstopil. "Smo ena od štirih držav, ki še ni sklenila tega sporazuma z Evropsko komisijo. Pričakujemo, da bi bil lahko avgusta partnerski sporazum uradno potrjen," je povedal. Nakazal je še, da bi bil lahko program za prihodnjo finančno perspektivo pripravljen do konca septembra, v Bruslju pa bi ga lahko potrdili že do konca leta.