Ko je prevzel vodenje Spara Slovenija, je bila prva naloga Igorja Merviča postavitev centra Interspar v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Foto: BoBo
Ko je prevzel vodenje Spara Slovenija, je bila prva naloga Igorja Merviča postavitev centra Interspar v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Foto: BoBo

Igor Mervič je družbo Spar Slovenija kot generalni direktor vodil do konca leta 2020, zdaj pa je član njenega nadzornega sveta in svetovalec koncerna. Spar je pod njegovim vodstvom postal trgovec z drugim najvišjim tržnim deležem v Sloveniji in tretjim v skupini – za Sparom v Avstriji in Južni Afriki, so v obrazložitvi letošnjega prejemnika nagrade zapisali v Združenju Manager.

Mervič je vodenje Spara prevzel leta 1992, ko je imel v Sloveniji le štiri trgovine. Njegova prva naloga je bila postavitev centra Interspar v nakupovalnem središču BTC. Danes ima Spar Slovenija 111 poslovalnic, devet restavracij, 21 trgovin Spar partner ter spletno trgovino, lastno pekarno in distribucijski center. Število zaposlenih se je v 28 letih okrepilo za 40-krat, s 120 na 4877. "Med njegovim vodenjem so bili zaposleni najbolj zadovoljni v celotni skupini, hkrati je imel Spar Slovenija najnižjo fluktuacijo. Tudi zato, ker so zaposlenim omogočali stalna izobraževanja, rast in razvoj ter številne druge ugodnosti," so še dodali v združenju.

Igor Mervič je bil 28 let vodja zgodbe o razvoju in poslovnem uspehu trgovske družbe Spar Slovenija. Foto: BoBo/Borut Živulović
Igor Mervič je bil 28 let vodja zgodbe o razvoju in poslovnem uspehu trgovske družbe Spar Slovenija. Foto: BoBo/Borut Živulović

Spar Slovenija je leto 2020 zaključil z 827 milijoni evrov prihodkov ob 10-odstotni donosnosti kapitala, ob tem pa je v prvem koronskem letu povečal tudi svoj tržni delež. Od leta 2004 je več kot podvojil prihodke, dobiček pa je z 8,5 milijona evrov v letu 2004 povišal na največ 18,4 milijona evrov v letu 2013, v letu 2020 je znašal 10,5 milijona evrov.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je Mervič ves čas vodenja podjetja postavljal smernice v panogi in se podpisal pod številne uspešne in družbeno odgovorne projekte, pri čemer so med drugim izpostavili projekt Štartaj Slovenija. Nekdanji generalni direktor je bil ves čas vpet tudi v širše družbeno okolje – je dolgoletni član upravnega odbora Združenja Manager, Trgovinske zbornice Slovenije in podpredsednik Košarkarskega kluba Cedevita Olimpija, so v obrazložitvi nagrajenca zapisali v Združenju Manager.

Za mladega managerja leta 2021 pa so razglasili direktorja komerciale v Tenzorju Miho Senčarja.

V okviru dogodka je potekalo tudi soočenje predstavnikov političnih strank in njihove zaveze za gospodarstvo. Foto: BoBo/Borut Živulović
V okviru dogodka je potekalo tudi soočenje predstavnikov političnih strank in njihove zaveze za gospodarstvo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na letnem srečanju tudi pogovor s predstavniki politike o izzivih gospodarstva

Mervič je priznanje prejel na srečanju združenja, ki je zaradi zaostrenih epidemičnih razmer potekalo v hibridni obliki. Prvi del dogodka je bil politično obarvan. Tri mesece pred parlamentarnimi volitvami 2022 je izvršna direktorica združenja Petra Juvančič o ključnih zavezah strank za gospodarstvo spregovorila z Markom Pogačnikom iz SDS-a, Tanjo Fajon iz SD-ja, Matejem Toninom iz NSi-ja in Alenko Bratušek iz SAB-a.

"Supervolilno leto bi lahko bila priložnost, da bi se po 30 letih samostojne države odgovorno pogovorili o nadaljnjem razvoju države in družbeni blaginji," je v sporočilu pred srečanjem zapisala Juvančič. Med glavnimi izzivi za gospodarstvo, ki jih bodo izpostavili na srečanju, navajajo večjo produktivnost in družbeno blaginjo, razvojno davčno politiko, trenutne in prihodnje izzive (po)pandemične realnosti, vključno z zelenim prehodom, korporativno upravljanje in trajnost.

Nagrada Artemida v roke Anite Stojčevske

V drugem delu dogodka je poleg nagrade za življenjsko delo Združenje Manager podelilo tudi priznanje mladi menedžer leta in priznanje Artemida, ki je šla tokrat v roke glavni izvršni direktorici SKB banke Aniti Stojčevski. Združenje Artemido podeljuje menedžerkam, ki so prebile "stekleni strop" in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo v organizaciji, so zapisali v združenju.

Stojčevska od decembra 2019 vodi SKB banko, kjer je leta 1995 kot skrbnica malih in srednjih podjetij svojo kariero tudi začela. Leta 2001 je prevzela prvo vodstveno funkcijo, zanjo najprelomnejši pa sta bili leti 2009, ko so ji kot prvi ženski v SKB banki zaupali vodenje največje divizije komercialno upravljanje, in 2019, ko jo je nov lastnik banke, Skupina OTP, imenoval za glavno izvršno direktorico in članico upravnega odbora SKB banke.

Skupina SKB, v kateri so SKB banka, SKB Leasing in SKB Leasing Select, je imela v letu 2020 122,7 milijona evrov čistih prihodkov in 34,9 milijona čistega dobička, v prvih devetih mesecih lanskega leta pa 91,3 milijona evrov čistih prihodkov in 34,7 milijona čistega dobička. Skupina ima več kot 900 zaposlenih in teži k raznolikosti in uravnoteženosti na vseh ravneh; med drugim ima v upravnem odboru 57 odstotkov menedžerk, so navedli v sporočilu.

Vodenje Združenja Manager prevzema Andrej Božič

Predsednica Združenja Manager Medeja Lončar je vodenje združenja na srečanju predala dozdajšnjemu podpredsedniku Andreju Božiču. "Trajnostno voditeljstvo ostaja v ospredju in osrčju delovanja Združenja Manager, še posebej se bom posvetil modernejši organizaciji in podpori članov," je napovedal.

Andrej Božič Foto: BoBo
Andrej Božič Foto: BoBo

Lončar, sicer direktorica Siemensa Slovenija in predsednica uprave Siemensa Hrvaška, je oktobra lani prevzela še vodenje Siemensa v Srbiji. Kot je dejala, dodatne vodstvene naloge posegajo v čas in energijo, potrebno za odgovorno opravljanje funkcije predsednice združenja, zato bosta z Božičem zamenjala vlogi.

Božič, sicer svetovalec za izboljšavo poslovanja v BB Consulting, bo tako prevzel vodenje upravnega odbora, Lončar pa bo postala podpredsednica. To funkcijo sicer opravlja tudi generalna direktorica Microsofta Slovenija Barbara Domicelj.

"Želim, da ostanemo odprti za iskanje novih modelov delovanja in nas pri tem vodi odgovornost," je ob predaji funkcije dejala Lončar, ki je prepričana, da bo Božič kot izkušen menedžer v vodenje vnašal sodobna znanja in lastne izkušnje preobrazbe.

"Sprememba je morda videti večja, kot je, a program in prioritete združenja, ki sem jih sooblikoval, ostajajo enaki," pa je zagotovil Božič. Skupaj s člani upravnega odbora bo krmilo združenja držal v isti smeri, je napovedal in dodal, da trajnostno voditeljstvo ostaja v ospredju delovanja Združenja Manager.