Tudi domovi za starejše so pod pritiskom draginje. Foto: BoBo
Tudi domovi za starejše so pod pritiskom draginje. Foto: BoBo

Resda imajo v domovih sklenjene pogodbe v skladu z javnimi naročili, toda prvotne cene bodo težko ohranili, kajti vse bolj so pod pritiskom.

"Pod pritiskom dobaviteljev za zvišanje cen ... To se dogaja tako pri kruhu, oljih, majonezi kot zamrznjenih izdelkih," je povedala Iva Soršak, direktorica doma v Poljčanah, in dodala, da noben dobavitelj ni mogel zagotavljati cene, ki jo je ponudil v razpisu.

Ne samo hrana. Prihajajo že višje cene za plin, elektriko, ta je denimo v Domu na Fužinah v prvi polovici leta višja za tretjino, pravi direktor Jaka Bizjak. Bodo višji stroški predstavljali višje položnice? Predsednica Skupnosti socialnih zavodov Valerija Lekič Poljšak odgovarja: "Upamo, da nam cene oskrbe ne bo treba dvigniti."

Zdaj čakajo na vnovičen sestanek z resornim ministrom. Luka Mesec je obljubil rešitve, ki pa bodo del strategije vladnega sveta za draginjo. "Zagovarjamo stališče, da mora sredstva za dvig stroškov zagotoviti vlada v proračunu," je še povedala predsednica.

Jeseni pričakujejo najhujšo draginjo, po črnem scenariju oskrbovance čakajo izredna uskladitev cen in višje položnice, v nekaterih domovih so že v težavah, kar pomeni, da na primer ne morejo izvesti rednih vzdrževalnih del.

V fužinskem domu pa so pojasnili, da se bolj kot z draginjo ubadajo s tem, kdo bo skrbel za stanovalce, kadrov namreč ni.