Foto: BoBo
Foto: BoBo

Točnega podatka o številu stavkajočih v Sindikatu Mladi plus nimajo, zelo verjetno pa jih je bilo med 100 in 150, je za Slovensko tiskovno agencijo povedala Mojca Žerak iz sindikata. Kot je poudarila, so se dostavljavci tudi med tokratno stavko sami odločili, ali bodo v tem času prijavljeni v aplikacijo ali ne.

Sindikat je v času stavke pridobil tudi več kot 20 novih članov iz vrst dostavljavcev, njihovo skupno število pa je preseglo 150, je dodala.

Sindikat dostavljavcev je 26. aprila na sedeža Wolta in Glova v Ljubljani predal zahtevo za pristop k pogajanju za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bi sistemsko urejala položaj dostavljavcev in popravila zdaj "izredno slabe in nestabilne delovne razmere" dostavljavcev.

Družbi sta zahtevo zavrnili, saj da za pogajanja in za organiziranje dostavljavcev ne obstaja pravna podlaga. Odgovora "sta jasno izkazala, da ne želijo pristopiti k pogajanjem in da ne spoštujejo socialnega dialoga", so tokrat zapisali v sindikatu.

Sorodna novica Dostavljavci Wolta in Glova med opozorilno stavko za dve uri prekinili delo

Te navedbe po njihovem ne držijo. "Tega jim ne preprečuje nobena nacionalna ali evropska zakonodaja, ravno obratno. Kot smo navedli ob prvi opozorilni stavki dostavljavk in dostavljavcev, nacionalni in evropski pravni akti omogočajo kolektivna pogajanja in sklepanje kolektivnih dogovorov tudi za samozaposlene in, v Sloveniji, študente delavce," so poudarili.

Temu po njihovih besedah pritrjujeta tudi Evropska konfederacija sindikatov (ETUC) in ministrstvo za delo, ki je potrdilo, da "ni zakonskih zadržkov, da se ob upoštevanju svobodne volje posameznega delodajalca in predstavnikov dostavljavcev sklepa (podjetniška) kolektivna pogodba, v kateri bi se stranki svobodno dogovorili za vsebine, ki bi bile predmet urejanja določenih vidikov razmerij med strankama".

Wolt: Stavkal le majhen del dostavljalcev

Pri Woltu so v odzivu poudarili, da je stavkal le majhen del dostavljavcev, s katerimi sodelujejo, njihovo poslovanje pa je bilo tako kot ob prejšnji stavki nemoteno.

"Zadovoljstvo dostavnih partnerjev je izjemnega pomena, zato bomo nadaljevali dialog z njimi tako individualno kot v skupinah. Verjamemo, da so pogovori bistvenega pomena za konstruktivno skupno sodelovanje, zato bomo tudi nadaljevali pogovore z vsemi deležniki, vključno s Sindikatom Mladi Plus," so zapisali.

Zaradi nepriznavanja sindikata in nepripravljenosti za pogajanja o kolektivni pogodbi je več kot 100 dostavljavcev 12. maja za dve uri prekinilo delo.

Ker tudi to Wolta in Glova ni omehčalo, so tokrat pristopili k drugi opozorilni stavki, ki je trajala med 11. in 14. uro. Zahteva pa ostaja enaka: pristop h kolektivnim pogajanjem s Sindikatom dostavljavcev – Sindikatom Mladi plus.

"Dostavljavci so se povezali v sindikat, ker so njihove delovne razmere izredno slabe, plačilo za opravljeno delo pa vedno nižje. V odnosu do Wolta in Glova so kljub t. i. partnerskemu sodelovanju v podrejenem položaju, saj lahko Wolt in Glovo enostransko spreminjata podpisane pogodbe in s tem enostransko vplivata na višino plačila za njihovo delo in druge delovne razmere," so podčrtali v sindikatu.

Poleg slabih delovnih razmer, nižanja plačila in enostranskega poseganja v ključne vidike njihovega dela je bil povod za sindikalno organiziranje dostavljavcev tudi neupoštevanje njihovih pripomb pri vodstvih Wolta in Glova.

"Wolt in Glovo v Sloveniji sta imela več manjših sestankov z dostavljavci, ampak na njih niso želeli razpravljati o ključnih in perečih težavah, s katerimi se dostavljavci spoprijemajo, nikoli niso sklenili nobenega dogovora za izboljšanje položaja. Ti pogovori torej niso imeli nobenega učinka na višino plačila ali delovne razmere," so pojasnili.

Pri Woltu so tokrat še enkrat poudarili, da so na zadnjem v vrsti sestankov s Sindikatom Mladi Plus pojasnili, da na lokalni in evropski ravni podpirajo delo Evropske komisije pri zagotavljanju smernic za države članice, s katerimi bodo samozaposlenim utrli pot do kolektivnih zastopanj. "Strinjamo se, da je dobro, da imajo tudi samozaposleni možnost zastopanja svojih interesov. Vendar pa slovenska zakonodaja ne ureja področja sklepanja kolektivnih pogodb posameznikov, ki niso v delovnem razmerju," so zapisali.

Če Wolt in Glovo tudi po tokratni stavki ne bosta pristopila h kolektivnim pogajanjem, bodo primorani dodatno stopnjevati sindikalne aktivnosti, so napovedali v Sindikatu Mladi plus. Kako točno nameravajo to storiti, bo znano po zboru članov, je pojasnila Žerakova.