Sindikat energetikov se tudi boji, da bi energetske družbe prišle v last tujcev. Foto: BoBo
Sindikat energetikov se tudi boji, da bi energetske družbe prišle v last tujcev. Foto: BoBo
Energetiki napovedujejo stavko

"Stavka v tem trenutku še ni napovedana, imamo pa pripravljeno vse, da lahko to naredimo takoj, ko bodo za to izpolnjeni pogoji," je poudaril predsednik sindikata Branko Sevčnikar. "Prišli smo do prelomnice, ko smo ocenili, da z normalnim dialogom nismo bili uspešni." Ob tem je dejal, da je zelo malo verjetno, da stavke ne bo.

"Za nami je dolga pot, v kateri smo skušali vse akterje, ki naj bi v naši državi poznali vlogo, poslanstvo in namen elektrogospodarstva, pozvati, da jasno pokažejo, kakšen je namen, poslanstvo in tudi vizija razvoja te panoge. Tesno s to vizijo je povezan položaj zaposlenih v dejavnosti in porabnikov - tako gospodinjstev kot gospodarstva," je orisal razlog za stopnjevanje sindikalnih dejavnosti.

"Ta stavka ni namenjena plačam, kolektivnim pogodbam, ni stavka za neke pravice. Stavka je interesna in v bistvu namenjena temu, da rešimo to dejavnost v korist vseh uporabnikov in tudi zaposlenih. Ključni interesenti pri razrešitvi naših stavkovnih zahtev so v bistvu uporabniki," je pojasnil eden izmed sindikalnih voditeljev Valter Vodopivec.

Razlogov za stavko je dovolj
Po njegovem mnenju je razlogov in vzrokov za stavko več kot dovolj. "Rdeča nit pa je dejstvo, da zaposleni v elektrogospodarstvu iz dneva v dan ugotavljamo, da se s to panogo, ki je po našem prepričanju srce ali temelj gospodarstva, resno ne ukvarja nihče v tej državi. Ključna težava je, da država nima jasne slike, kaj bi s to panogo počela," je dejal in dodal, da panogo upravlja vsak, ki ima pet minut časa, predvsem skozi svojo prizmo pogledov in svojih interesov, kar je "nevzdržno in pogubno za to panogo".

Sindikat se tudi boji, da bi energetske družbe prišle v last tujcev. Elektrogospodarstvo je treba ohraniti v državni lasti, je dejal Vodopivec in poudaril: "Prepričani smo, da je dostop do električne energije enako pomemben kot dostop do vode." Poleg tega pogrešajo tudi neracionalno organiziranost elektrodistribucije, na kar je pred leti opozorilo tudi Računsko sodišče. Vlada še vedno nima dorečene organiziranosti tega dela elektrogospodarstva.

Energetiki napovedujejo stavko