Računi za elektriko odjemalcev Elektra Maribor bodo z današnjim dnem višji. Foto: BoBo
Računi za elektriko odjemalcev Elektra Maribor bodo z današnjim dnem višji. Foto: BoBo

"Visoki odstotki podražitev, kot so jih napovedali pri Elektro Ljubljana, so nas osupnili, še bolj pa način predstavitve podražitev. Podražitev svojih storitev so vračunali v končno podražitev za potrošnika, pri tem pa zamolčali, da so manjšo dnevno tarifo podražili za 63 odstotkov, večjo pa za 18. S podražitvijo tako destimulirajo večjo porabo v večernem in nočnem času, ko naj bi bilo na voljo več energije," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Ob tem dodajajo, da Elektro Maribor svojih cen sicer ni dvignil tako drastično, vendar se jim tudi njihovo ravnanje zdi neodgovorno. "V času, ko se kupna moč potrošnikov zaradi krize zmanjšuje, je družbeno neodgovorno dražiti električno energijo. Tudi argumenti podjetij, ki so napovedala podražitve, so na bolj majavih nogah," še pravijo na ZPS-ju in napovedujejo, da bodo podražitve podrobno preučili.

Višje cene posledice dražitev na veleprodajnih trgih
V Elektru Maribor so podražitev, ki začenja veljati danes, pojasnili z argumentom, da so bile cene njihove elektrike že dve leti nespremenjene, na veleprodajnem trgu pa so v tem času zrasle za 12 odstotkov. V omenjeni družbi za svoje kupce uvajajo tudi nekatere dodatne ugodnosti.

Tako bodo odjemalcem ponudili brezplačno svetovanje o učinkoviti rabi električne energije po vseh območnih enotah od Murske Sobote, Gornje Radgone, Ptuja, Slovenske Bistrice do Maribora z okolico in tako prispevali k večji ozaveščenosti pri rabi energije. Prav tako bodo njihovi kupci odslej enkrat na leto upravičeni do brezplačne zamenjave glavne varovalke in brezplačne varčne sijalke.

Lani so vračali zaradi usklajenega delovanja, letos ...
Podjetje, ki je lani ustvarilo skoraj 1,2 milijona evrov čistega dobička, je moralo sicer, tako kot večina drugih elektrodistributerjev po Sloveniji, avgusta lani okoli tri milijone evrov nameniti za vračilo gospodinjskim odjemalcem zaradi razlike v ceni obračunane električne energije, ki je nastala s podražitvijo januarja 2008. Urad za varstvo konkurence je namreč takrat ugotovil, da so pri tem slovenski elektrodistributerji delovali usklajeno, njegove ugotovitve pa je junija 2009 potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Cene električne energije pa bodo v kratkem dvignili tudi nekateri drugi operaterji. Elektro Ljubljana je napovedal, da bo to za gospodinjske odjemalce storil s 1. julijem, hkrati pa bo odpravil progresivni način obračuna porabe. Zvišanje cen napovedujejo tudi v Elektru Celje in Elektru Primorska. Elektro Gorenjska in Gen-I medtem o podražitvi elektrike ne razmišljata.