Račun za odjemalce Elektra Ljubljana in Maribor bo kmalu višji. Foto: MMC RTV SLO
Račun za odjemalce Elektra Ljubljana in Maribor bo kmalu višji. Foto: MMC RTV SLO
Elektro podjetja si izplačujejo bogate regrese

Visoke regrese, ki v zadnjih dneh upravičeno dvigujejo prah, še zlasti ko gre za državne družbe, ki poslujejo z zgubo in prejemajo finančne injekcije države, si izplačujejo tudi v energetskih družbah, ki so v popolni ali večinski lasti države, je za TV Dnevnik poročala Andreja Lešnik.

To so podjetja, ki po večini poslujejo z dobički, nenavadno je le, da ob tem elektrodistribucijska podjetja napovedujejo nove podražitve električne energije, ki bodo po žepu udarile najbolj ranljivo skupino, gospodinjstva.

Najvišji regres - 1.700 evrov bruto - so si izplačali v Elesu. Kot so sporočili, je znesek iztožljiv in natančno tak, kot določa panožna kolektivna pogodba, to je 70 odstotkov povprečne izplačane plače. Ta je bila lani dobrih 2.500 evrov bruto, Elesov dobiček pa 19 milijonov evrov.

NKBM jim ni pokvaril načrtov
Prisilna dokapitalizacija NKBM-ja v višini 7,5 milijona evrov, zaradi katere so tarnali, da bo ogrozila njihove naložbe, očitno ni bila ovira pri izplačilu regresa. Med najnižjimi v energetiki je regres v Elektru Ljubljana. Višine nočejo izdati, neuradno je številka 1.500 evrov, lanski dobiček pa je znašal dober milijon evrov.

Kljub solidnemu poslovanju bodo s 1. julijem podražili elektriko za gospodinjstva za dobrih sedem odstotkov, mesečni račun bo v povprečju višji za dobre tri evre.
Eni dražijo, drugi držijo cene
"Glavni razlog je dvig cen na borzi, rast ostalih energentov in negotova usoda nukleark, ki je letos povzročila rast cen na sprotnem trgu za 30 odstotkov," razloge za dvig cen pojasnjuje Gregor Božič iz Elektra Ljubljana.

Na enake razloge se sklicujejo tudi v Elektru Maribor, kjer so prvi napovedali šestodstoten dvig cen. Na drugi strani Elektro Gorenjska, Gen I in Petrol dokazujejo, da se da preživeti tudi brez podražitev, saj za letos napovedujejo zaklenjene cene. In zakaj temu zgledu ne sledijo preostali dobavitelji? "Strategije ostalih dobaviteljev ne morem komentirati, mi s tem zagotavljamo stabilno ceno za daljši čas," pravi Božič.

Večina distributerjev bo očitno napačne izračune in luknje v trgovanju z elektriko, ki jih je povzročil skok cen na tujih borzah po japonski jedrski katastrofi, prevalila na najmanjše porabnike. Njihovo edino, a močno orožje je … zamenjava dobavitelja.

Elektro podjetja si izplačujejo bogate regrese