Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in kurilnega olja ostajata nespremenjeni pri 1,483 evra za liter dizelskega goriva in 1,115 evra za liter kurilnega olja. Najvišja drobnoprodajna cena bencina bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju znašala 1,288 evra na liter, kar je 1,2 centa več kot doslej.

"Če ne bi regulirali cen dizla in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo po naših ocenah, ob čemer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla treba odšteti okoli 1,591 evra na liter. Pri 50 litrih bi plačali 79,55 evra, kar pomeni, da pri 50-litrskem tanku pri točenju dizla potrošnik prihrani 5,4 evra," sporoča ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Glede 95-oktanskega bencina pa na ministrstvu pravijo: "Če ne bi regulirali cen NMB 95 in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo po naših ocenah, ob čemer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter NMB 95 treba odšteti okoli 1,385 evra na liter. Potrošnik bi za 50 litrov plačal 69,25 evra, kar pomeni, da pri 50-litrskem tanku pri točenju NMB 95 potrošnik privarčuje 4,85 evra."

Pri 1000-litrskem rezervoarju kurilnega olja zaradi oprostitve okoljskih dajatev in regulacije potrošnik prihrani 154 evrov, še sporočajo pristojni.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Trošarinska sprememba

Vlada je na dopisni seji s spremembo uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo spremenila trošarino za plinsko olje za pogon in plinsko olje za ogrevanje. Končni maloprodajni ceni obeh goriv se za kupce ne bosta spremenili, so zapisali.

Trošarina na plinsko olje za pogon se z 0,3300 evra na liter spreminja na 0,33207 evra na liter, za plinsko olje za ogrevanje pa z 0,07875 evra na liter na 0,09144 evra na liter, so po dopisni seji sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Kot so dodali, razmere na trgu naftnih derivatov budno spremljajo, višino trošarin pa vlada prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si ob javnofinančni vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun.

"Pri tem je pomembno, da se na srednji rok in postopno, ne da bi to čutili potrošniki, znova uvede okoljska dajatev na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene investicije," so še dodali na vladi.

Ureditev trga

Cene bencina in dizla se na servisih zunaj avtocest izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Ob tem so zunaj območja avtocest in hitrih cest marže trgovcev omejene.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste, pa določa uredba o kategorizaciji državnih cest.