V začetku maja je družba 2TDK že objavila izbor desetih usposobljenih ponudnikov, ki so izpolnjevali zahtevane pogoje. Na 2TDK so preverjali reference, ali imajo dovolj opreme, kadrov in financ. V naslednji fazi naj bi odločala le še cena, in zdelo se je, da so najbližje temu megalomanskemu infrastrukturnemu projektu kitajska gradbena podjetja. A po naših informacijah vlada išče način, da bi posel, vreden 700 milijonov, ostal doma, s tem pa bi doma ostal tudi dobiček. Na traso ne bi prišlo več sto kitajskih delavcev, ampak bi se delovna mesta ustvarjala doma, ob tem pa bi se polnile tudi domače blagajne, in to je v času prihajajoče recesije pomembno.

Toda razpis je v teku in znani so razpisni pogoji. Ali bi jih lahko spremenili? Gotovo je nova in brez dvoma pomembna okoliščina v danih razmerah epidemija novega koronavirusa. To za Radio Slovenija potrjuje tudi minister Jernej Vrtovec, ki poudarja, da je epidemija in posledično "kriza prinesla neki nov element, zlasti, če se ozremo na to, da lahko pride do drugega vala širjenja virusa in da se pojavlja vprašanje, ali lahko dobimo delavce za Karavanke iz Turčije. Saj vidite, kakšne težave imamo pri začetku tega projekta."

Turškemu Đengisu namreč ne uspe spraviti svojih delavcev na delovišče predora Karavanke, pri zamiku del na drugem tiru pa bi bile posledice lahko usodne. "Potem pademo ven iz kohezijskih sredstev, iz tega obdobja črpanja iz te perspektive, in ne želimo si teh zapletov, zato je zelo pomembno tudi seveda, kdo je izbran, kdo gradi," pojasnjuje Vrtovec.
Gradili naj bi torej naši gradbeni izvajalci, a v konzorciju s tujci, saj sami nimajo niti zahtevanih referenc niti zmogljivosti. Zato se vlada po naših podatkih trudi najti način, kako spremeniti razpis, sprejeti začasno uredbo, denimo, kar bo morala izpeljati odgovorna družba 2TDK. Član uprave 2TDK Marko Brezigar pa je že ob koncu prve faze izbora, torej ob ugotavljanju usposobljenosti izvajalcev, na vprašanje, ali bodo v drugi, torej končni fazi, morda poleg cene vseeno odločali še kakšni dodatni pogoji, odgovoril, da se bodo "držali zakonodaje, ki bo veljavi".

In kdo so štirje domači ponudniki, ki se na razpisu potegujejo za posel v partnerstvu s tujimi? To so Kolektor, Gorenjska gradbena družba, CGP in Ginex, med njimi pa velja prej močna konkurenca kot želja po tem, da bi se med seboj povezali.

Foto: BoBo
Foto: BoBo