Zapleta se pri gradnji dostopnih cest na prihodnja gradbišča. Foto: BoBo
Zapleta se pri gradnji dostopnih cest na prihodnja gradbišča. Foto: BoBo
Umik aneksa za pripravljalna dela za drugi tir


Podjetji Kolektor CPG in Euroasfalt sta zaradi zamud pri projektu, ki jih nista sama povzročila, zahtevala 2,4 milijona evrov več oziroma dobrih 17 odstotkov pogodbene cene, je v četrtek razkrila oddaja Tarča na TV Slovenija. V vmesnem času od oddaje ponudbe do danes je namreč preteklo polno leto, v posle nista bila uvedena, zvišale pa so se cene energentov, materialov in dela.
Zdaj časopis Delo poroča, da sta podjetji zahtevo po aneksu umaknili, kar so kasneje potrdili tudi na ministrstvu za infrastrukturo. Direktor Kolektorja CPG Kristjan Mugerli je pojasnil, da so zadevo znova preučili in sklenili, da bi jih nadaljnji zapleti lahko stali še več. Nov zamik izvedbe del bi namreč prinesel dodatne oportunitetne stroške.
Nova ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je aneks poskušala preprečiti tako, da bi pogodba o izvedbi pripravljalnih del ostala na direkciji za infrastrukturo. Ker se ne bi prenesla na družbo 2TDK, ta ne bi prevzela investitorstva in nastal bi dodaten zamik.
Bratuškova je ocenila, da je zahtevek neupravičen in da nima podlage v sklenjenih pogodbah, poroča STA.
Pripravljalna dela so v tem primeru predvsem gradnje dostopnih cest do gradbišča drugega tira.
Finančna konstrukcija celotnega projekta drugi tir sicer še ni zaprta. Vladna delegacija se je zato odpravila na obisk k Evropski investicijski banki, kjer želi vzeti posojilo.

Umik aneksa za pripravljalna dela za drugi tir