Zdaj se pri projektu 2. tir zapleta pri izbiri izvajalca mostu čez Glinščico. Foto: BoBo
Zdaj se pri projektu 2. tir zapleta pri izbiri izvajalca mostu čez Glinščico. Foto: BoBo

Izvedenca tako lahko preverita, ali je zid v občini Pesnica, ki ga je izbrani izvajalec, podjetje Markomark Nival, navedel kot referenco v razpisu za dela v dolini Glinščice, dovolj visok ali ne. Bolje rečeno, strokovnjaka bi to lahko preverila, če se ne bi zdaj zapletlo drugje.

Po anonimnem pismu, v katerem je pisalo, da sta imenovana strokovnjaka za izmero zidu v občini Pesnica povezana z direktorjem podjetja Markomark Nival, je 2TDK zahteval izločitev obeh strokovnjakov. V sklepu, ki ga je sprejel senat Državne revizijske komisije in ga včeraj poslal projektni družbi 2TDK, je zapisano, da se zahteva za izločitev imenovanih gradbenih strokovnjakov zavrne. Saj da to, da je direktor Markomark Nivala Marko Glavinič diplomiral na mariborski gradbeni fakulteti, s katere prihajata tudi oba strokovnjaka, ne vzbuja dvoma o njuni nepristranskosti.

"Dejansko tako široko tega ni mogoče razlagati, po tej logiki bi bila vsa Slovenija v konfliktu interesov. To potrjuje tako slovenska kot tuja sodna praksa," je pojasnil Samo Červek, predsednik Državne revizijske komisije.

Nov zaplet

Oba gradbena strokovnjaka bi morala na terenu izmeriti višino zidu, ki je ključna referenca podjetja Markomark Nival pri premostitvi doline Glinščice na progi drugega tira. Tukaj pa se je znova zapletlo.

"Sporočila pa sta, da imata težave. Ena lastnica, lastnik zemljišča, ne dovoli dostopa na svoje zemljišče in ne dovoli nobenih del na svojem zemljišču," je še dodal Červek.

Če meritev na tem delu zidu, ki je ključen za določitev višine, ne bo mogoča, bo Državna revizijska komisija iskala druge rešitve.

Zapleti pri gradnji mostu čez Glinščico