Projekt drugi tir še vedno čaka na investicijski program, ki naj bi ga vlada potrdila še ta mesec. Foto: BoBo
Projekt drugi tir še vedno čaka na investicijski program, ki naj bi ga vlada potrdila še ta mesec. Foto: BoBo

Družba 2TDK je na začetku tedna prejela le eno ponudbo za izdelavo projektne dokumentacije. Na razpis, ki ga je družba objavila novembra, je prispela le ponudba v vrednosti 19,93 milijona evrov brez DDV-ja, ki jo je oddal konzorcij podjetij Elea iC, -Projektivno podjetje in IRGO Consulting. Cena skupaj z davkom pa bi presegala 24 milijonov.

Hkrati s ponudbo so v družbi 2TDK prejeli tudi zahtevek za revizijo, ki ga je vložilo podjetje Geoportal. Zahtevek so v družbi 2TDK zavrnili, postopek pa se zdaj seli na državno revizijsko komisijo, ki bo imela končno besedo. To pa bi lahko izvedbo projekta spet upočasnilo.

"Lahko bi prišlo do manjšega zamika, v kolikor državna revizijska komisija ne bo hitro presodila, kar pa verjamemo, da bo in da bomo relativno hitro prišli do odločitve," je za Televizijo Slovenija pojasnil Žarko Sajič, član uprave SDH-ja.

Družba Geoportal ima večletne izkušnje z gradnjo predorov, revizijo pa je zahtevala zaradi prekratkih rokov za prijavo in izdelavo. "Rok za izvedbo izdelave dokumentacije v BIM-okolju, skupaj s pripravo BIM-izvedbenega načrta, skupaj s prevodi, govorimo o tisoč petstotih načrtih, 25.000 straneh prevajanja v angleški jezik, je nemogoče," je prav tako za Televizijo Slovenija pojasnil Andrej Likar iz družbe Geoportal. Rok za prijavo je bil tri mesece, za izvedbo pa pol leta. Po mnenju Likarja pa izvedba traja vsaj 2 do 3 leta. Gre namreč za modeliranje v 3D-tehniki, ki pri nas še ni razvita, je še pojasnil.

Projekt drugi tir sicer še vedno čaka na investicijski program, ki naj bi ga vlada po napovedih ministrstva za infrastrukturo potrdila še ta mesec. Ta predstavlja zadnjo oviro, da lahko Kolektor začne gradnjo cest ob predvideni trasi drugega tira, z investicijskim programom pa bo mogoča tudi sprožitev postopkov za izbor izvajalca za glavna gradbena dela na projektu.

2. tir: zahtevek za revizijo razpisa