Zaplet se pričakuje že pri izbiri izvajalca za pripravo projektne dokumentacije Foto: BoBo
Zaplet se pričakuje že pri izbiri izvajalca za pripravo projektne dokumentacije Foto: BoBo

Ponudbo je oddal konzorcij podjetij Elea iC, SŽ-Projektivno podjetje in IRGO Consulting, a kot kaže, tudi pri izbiri izvajalca za izdelavo projektne dokumentacije za drugi tir ne bo šlo brez zapletov. V postopku je poleg edine ponudbe prispel tudi zahtevek za revizijo zoper objavo in razpisno dokumentacijo, ki ga je vložilo podjetje Geoportal.

V 2TDK-ju so pojasnili, da zahtevek za revizijo še proučujejo in bodo nanj odgovorili v zakonsko predpisanem roku, ki se bo iztekel v četrtek opolnoči. 2TDK lahko sicer zdaj zahtevek Geoportala zavrne ali sprejme. V prvem primeru mora o odločitvi obvestiti Državno revizijsko komisijo, ki nato prouči postopek in sprejme končno odločitev, če pa zahtevku 2TDK ugodi, bo podjetje ponovilo razpis.

Razpis objavljen novembra
Razpis je sicer podjetje 2TDK objavilo novembra. Predmet projektne naloge med drugim obsega izdelavo tehničnih specifikacij za gradnjo osmih predorov na drugem tiru, izdelavo projekta za izvedbo v BIM-okolju (modeliranje v tridimenzionalni arhitekturi) drugega tira od železniške postaje Divača do elektronapajalne postaje Dekani, kjer se trasa priključi na izvlečni tir, dopolnitve BIM-modela projekta za izvedbo projektne dokumentacije v času gradnje ter izdelavo enotnega načrta zaščite in reševanja.

Osnova za izdelavo projektne dokumentacije projekta za izvedbo je že izdelana dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki je na ogled na spletni strani 2TDK. Rok za izvedbo celotne projektne dokumentacije projekta za izvedbo je šest mesecev, 2TDK pa bo z izvajalcem sklenil pogodbo za šest let.

Projekt drugi tir medtem čaka na investicijski program, ki naj bi ga vlada po napovedih ministrstva za infrastrukturo potrdila januarja. Ta predstavlja še zadnjo oviro, da lahko Kolektor začne gradnjo cest ob predvideni trasi drugega tira. Z investicijskim programom bo mogoča tudi sprožitev postopkov za izbor izvajalca za glavna gradbena dela na projektu.