Z ukrepi države bodo bolj konkurenčni, pravijo v družbi. Foto: BoBo
Z ukrepi države bodo bolj konkurenčni, pravijo v družbi. Foto: BoBo


Adria Airways je v programu poslovnega in finančnega prestrukturiranja, jeseni 2011 potrjenega tudi na vladi, med ukrepi, ki so po večini v odgovornosti družbe same, predvidela tudi ukrepe, za katere je odgovorna država.

Tako je v sodelovanju z državo leta 2013 že optimizirala odletni postopek proti severozahodu. V kratkem pa bodo optimizirali tudi odletni postopek proti jugovzhodu, dolgoročno pa želijo optimizirati še priletne postopke z jugovzhoda in dodatno skrajšati odletni postopek proti severozahodu. Odletno-priletne postopke se spreminjajo v dogovoru s kontrolami zračnega prometa sosednjih držav (Avstrija, Hrvaška), so pojasnili v družbi.

Decembra lani je vlada na predlog agencije za civilno letalstvo sprejela tudi novo nižjo tarifo, ki bo družbo delno razbremenila, agencija za javno letalstvo pa ob tem pripravlja še nov model lastnega financiranja, ki bo dodatno znižal stroške družbe.

Ministrstvo za infrastrukturo je ta mesec v pismu o nameri tudi naznanilo, da bodo v tem letu znižali strošek terminalne navigacije na ljubljanskem letališču, so še sporočili iz slovenskega letalskega prevoznika.