Občini Sevnica in Mokronog-Trebelno sta gradnjo optičnega omrežja sofinancirali tudi iz evropskih skladov. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Občini Sevnica in Mokronog-Trebelno sta gradnjo optičnega omrežja sofinancirali tudi iz evropskih skladov. Foto: freedigitalphotos.net
Srečko Ocvirk
Župan Sevnice Srečko Ocvirk je za Tarčo povedal, da denarja ne namerava vrniti. Foto: Goran Rovan

Po ugotovitvah tako slovenskih kot evropskih revizorjev so občine z bistvenim, 141-odstotnim, povečanjem javnega naročila za gradnjo kršile tako slovensko kot evropsko zakonodajo. Občine prelagajo odgovornost na ministrstvo, ki je med razpisom spreminjalo pravila, in so proti poročilu slovenskih revizorjev že vložile upravni spor.

Ključna težava je nastala leta 2010, ko je tedanje ministrstvo za visoko šolstvo sredi razpisnega obdobja za gradnjo omrežja z zakonskimi spremembami bistveno povečalo obseg območij, ki so upravičena do sofinanciranja gradnje optičnega omrežja. Tako je bilo del več in se je celoten projekt povečal s 5,7 milijona na 13,8 milijona evrov. Ob tem občine niso izvedle novega javnega naročila, temveč so se za povečan obseg posla izpogajali z že izbranim izvajalcem. To je ključna napaka, so ugotovili v reviziji urada za nadzor proračuna in posebne misije Evropske komisije, ki je obiskala Slovenijo med 14. in 18. oktobrom.

Zato država zahteva vračilo 490 tisoč evrov od občine Mokrnog-Trebelno in dober milijon evrov od Sevnice. "Nikakor ne pristanemo na krivdo, kajti ves čas smo delali pod okriljem ministrstva za visoko šolstvo, saj so oni potrjevali naše akte," je v četrtek za oddajo Tarča povedal župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver. Župan Sevnice Srečko Ocvirk je za Tarčo povedal, da denarja ne namerava vrniti: "Sprememba pravil je bila na strani ministrstva, ne občine. Zagotovo pa je to nemogoče vrniti v proračun."

Država od sežanske občine terja vračilo slabega milijona evrov, od občine Ormož pa skoraj 1,8 milijona evrov.

Na podlagi Poročila o opravljenih revizijah Urada za nadzor proračuna je treba na operacijah gradnje upravljanja in vzdrževanja odprtih širokopasovnih omrežij, ki so bila izbrana na dveh Javnih razpisih za pridobitev sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj, v državni proračun vrniti:
Konzorcij Mokronog - Trebelno 1.648.236,75 EUR (vključena tudi Sevnica)

• Konzorcij Sežana 942.989,41 EUR


• Konzorcij Ormož 1.796.211,50 EUR

vir: MIZŠ, MKO

Občine so najele pravno pomoč odvetnika Aleksija Mužine, ki je zoper poročilo urada za nadzor proračuna že vložil upravni spor. Ker pa to ne zadrži postopkov, ne izključuje možnosti, da država zahteva denar z izvršbo. V tem primeru bodo občine in država končale v pravdi, napoveduje.

Jure Brankovič, Tarča

Kje izgubljamo evropske milijone
Kje izgubljamo evropske milijone