Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Odločitev 2TDK-ja, da konzorciju podjetij Gorenjska gradbena družba, Metrostav in CGP prizna sposobnost za sodelovanje v drugi fazi postopka in da konzorcij povabi k oddaji ponudbe, je izpodbijal avstrijski Strabag, ki se še naprej poteguje za glavna dela na 2. tiru.

Kot so sporočili iz državne revizijske komisije, je Strabagu v okviru zahtevka za revizijo uspelo izkazati dvom, da referenčni projekt Kompleks Blanka, na katerega se je v prijavi sklicevala skupina kandidatov, izpolnjuje razpisne zahteve.

O sporni referenci je prva poročala TV Slovenija:

Prekratek predor po metodi NATM

Kandidati so morali izkazati, da so po metodi NATM zgradili predorske cevi v dolžini šest kilometrov za drugi odsek in v dolžini 10 kilometrov za prvi odsek. 2TDK je namreč razpis za glavna dela razdelil na dva dela, in sicer od Divače do Črnega Kala in od Črnega Kala do Kopra.

Strabag je po pojasnilih revizijske komisije priložil obširno listinsko dokumentacije, ki potrjuje navedbe, da so bili v okviru referenčnega projekta zgrajeni predori po dveh različnih metodah in da so bili po metodi NATM zgrajeni predori zgolj v skupni dolžini 5,5 kilometra.

Na 2TDK-ju pred sprejetjem izpodbijane odločitve, kot tudi ne v predrevizijskem postopku, niso preverili sporne reference, so zapisali na revizijski komisiji. Sklep 2TDK-ja o priznanju usposobljenosti za dela pa so na komisiji označili za vsaj preuranjen.

2TDK bo moral sprejeti odločitev

Iz 2TDK-ja so sporočili, da so odločitev komisije prejeli danes. Njihova strokovna komisija bo, kot so zapisali, nadaljnjo odločitev o ustreznosti izpodbijane reference oziroma priznanju usposobljenosti sprejela v najkrajšem mogočem času glede na novo pridobljena dejstva.

"Ob tem poudarjamo, da je bila v času sprejetja odločitve o usposobljenosti ponudnikov podana referenca verodostojno potrjena od referenčnega naročnika," so zatrdili po pisanju Slovenske tiskovne agencije.

Odločitev se verjetno premika na april

Po poročanju TV Slovenija se izbira dejanskega izvajalca za gradnjo drugega tira z januarja tako premika na april.

V igri ostajajo omenjeni Strabag, pa še turški Cengiz in slovenski Kolektor skupaj s turškim gradbenikom.

Na odločitev 2TDK-ja, da gredo v drugi krog samo trije ponudniki, se lahko pritoži vseh 15 neizbranih.