Državni svet je z veliko večino zakon zavrnil. Foto: BoBo
Državni svet je z veliko večino zakon zavrnil. Foto: BoBo

Poslanci so zakon na glasovanju 27. oktobra sicer brez glasu proti potrdili. A po mnenju gospodarstva je zakon slab, predlagateljem zakona pa očitajo, da niso upoštevali njihovih priporočil, je poročala novinarka TV Slovenija Eva Uranjek. Na OZS-ju so se za veto odločili, ker v zakonu ni določeno, da se lahko na javne razpise prijavljajo le tista podjetja, ki so v preteklosti poplačala vse svoje podizvajalce.

Po nekaterih podatkih so podizvajalci pri javnih naročilih ostali brez plačila v vrednosti več kot milijarde evrov, zato so številna podjetja končala v stečaju ali prisilni poravnavi. Avtorji zakona sicer trdijo, da bodo podjetja preverjali in da bodo tista, ki niso poplačala svojih obveznosti, izločili. Na obrtno-podjetniški zbornici pa trdijo, da se bodo še vedno dogajale zlorabe.

"V zakonu so sicer predvidene neke varovalke, da bodo taka podjetja pristala na tako imenovani črni listi. A v praksi to ne bo mogoče. Podjetja grejo v stečaj, podizvajalci ostanejo brez plačil, delavci pa brez osebnih dohodkov," je bil skeptičen predsednik OZS-ja Branko Meh.

V eni izmed odmevnejših zgodb, Dunajski kristali, so podizvajalci npr. izgubili več kot 13 milijonov evrov in še do danes niso dobili niti centa. A takih primerov je pri nas še veliko več.