Naj slovenski turizem pretežno upravlja država? Foto: BoBo
Naj slovenski turizem pretežno upravlja država? Foto: BoBo

Če bo država uresničila potrjeni načrt upravljanja, bo poleg več deset milijonov evrov za odkup manjkajočih deležev v turističnih podjetjih vložila 200 milijonov evrov še v obnove in nadgradnje. Predvidevamo, da iz denarnega toka v teh podjetjih.

Projekt podpira profesorica za turizem na ljubljanski ekonomski fakulteti Ljubica Kneževič Cvelbar. Opozarja le, da se konsolidacije turizma morda lotevamo prepozno: "Ideja strokovno pije vodo in je dobra. Moje mnenje je, da smo predolgo čakali z odločitvijo o konsolidaciji. Zdaj pa upam, da ne bomo predolgo čakali na samo implementacijo. Časovni vidik je z mojega stališča tukaj zelo pomemben. Zato ker ta turistična rast, ki smo jo imeli v zadnjih letih, ne bo trajala večno."

Najde se tudi precej kritičnih glasov: tistih, ki jih države a priori ne marajo v turizmu, in onih, ki v potezi vidijo polje za politični plen. Ne preseneča, da bodo z ustanovitvijo turističnega holdinga nastale nove službe, med drugim v upravnem odboru holdinga.

Največja ovira do uresničitve tega političnega projekta pa je lahko, kot smo že poročali, pridobivanje dovoljenja agencije za varstvo konkurence. Lakmusov papir bo že odločitev, ki jo agencija sprejema v zvezi s podržavljenjem Term Olimia. V zakonu je določeno: šteje se, da ima podjetje prevladujoč položaj, če je njegov tržni delež v državi višji od 40 odstotkov. In več kot 40 odstotkov AVK turističnemu holdingu ne bo dovolil.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je na začetku decembra dejal: "Država s svojim deležem v različnih turističnih družbah upravlja 70 odstotkov vseh hotelskih kapacitet v Sloveniji."

Že ocena o obstoju velike verjetnosti za izkrivljanje konkurence je dovolj, da AVK prižge rdečo luč za državni turistični holding in se začne pravdanje na sodiščih.