Potem ko je SDH v preteklih letih prodal nekatere večje naložbe, v letu 2020 večji prodajni postopki niso predvideni. Foto: BoBo
Potem ko je SDH v preteklih letih prodal nekatere večje naložbe, v letu 2020 večji prodajni postopki niso predvideni. Foto: BoBo

SDH za leto 2020 pričakuje dividende v skupni višini 142,4 milijona evrov, od tega bi država prejela 102,9 milijona evrov, SDH pa 39,5 milijona evrov. Zmanjšanje dividend glede na lani (250,4 milijona evrov) je posledica prodaje NLB-ja in Abanke.

Ciljni donos na kapital (ROE) je določen pri 5,9 odstotka, potem ko je bil lani pri 6,2 odstotka. Predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Gorazd Škof pojasnjuje, da so razlogi za nižjo pričakovano donosnost med drugim napovedana nižja gospodarska rast, enkratni učinki v letu 2019 in regulatorne zahteve.

A. Bratušek ni uspela

Ministrica za za infrastrukturo Alenka Bratušek je novinarjem dejala, da ni uspela s predlogi, da pri družbah, ki opravljajo javno službo – izpostavila je Pošto Slovenije in Slovenske železnice – ne bi smel biti prvi cilj dobiček, ampak dobro izvajanje gospodarske javne službe.

Počivalšek brez besed o načrtu za turizem

Letni načrt vsebuje tudi načrt konsolidacije, upravljanja in prestrukturiranja turističnih družb v državni lasti, so sporočili, podrobnosti pa niso navedli, o vsebini po odhodu s seje tudi ni govoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je pobudnik državne konsolidacije turističnih naložb.

Strategija rasti turizma med letoma 2017 in 2021 sicer po informacijah z ministrstva predvideva lastniško in upravljavsko konsolidacijo državnih naložb v turističnih družbah na posebnem državnem holdingu. To naj bi pripomoglo k izboljšanju poslovanja teh družb in posledično k povečanju njihove vrednosti, kar bi bila osnova za, kot pravi Počivalšek, "premišljeno" privatizacijo.

Naložbe naj bi konsolidirali na posebni družbi, ki jo je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) po zaplembi delnic Istrabenz Turizma že ustanovila, a je s prenosom lastništva Istrabenz Turizma in Thermane doslej čakala na vladno potrditev načrtov.

Na državnem turističnem holdingu naj bi bile poleg Istrabenz Turizma in Thermane še naložbe v družbah Sava Turizem (s Hoteli Bernardin), Hit Alpinea, Terme Olimia, Adria Ankaran in Unitur.