"Meni je strašno hudo, ampak ne toliko za te direktorje, ki hodijo naokrog, ampak za ljudi, ki so pri njih zaposleni. Podizvajalcev je bilo v bistvu preveč, zato niso imeli pogajalske moči do SCT-ja, ki je bil zanesljivo strašno močen," je dejala Duhovnikova. Foto: BoBo

Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik je v intervjuju za Sobotno prilogo Dela povedala, da so podizvajalci žalostna posledica nepravilnega odziva odgovornih na nastalo krizo v gradbeništvu.

Duhovnikova: Meni je strašno hudo
"Dejansko se je večina držav v Evropi odločila za zadolžitev ali usmeritev lastnih sredstev za gradnjo javne infrastrukture. Če pri nas ne bi bilo pretiranega porasta gradnje infrastrukture v letih 2007 in 2008 in katastrofalnega padca v letih 2009 in 2010, potem teh težav ne bi bilo. Vsi podizvajalci priznavajo, da se je plačilo za njihovo opravljeno storitev izvajalo verižno. Glavni izvajalec jih je poplačeval za nazaj iz novih projektov," je povedala.

Ko teh projektov ni bilo in ko je SCT začel svojo žalostno usodo, so se po njenih besedah podizvajalci množično obrnili na Dars z zahtevo, da poravna njihove terjatve do glavnega izvajalca.

"Meni je strašno hudo, ampak ne toliko za te direktorje, ki hodijo naokrog, ampak za ljudi, ki so pri njih zaposleni. Podizvajalcev je bilo v bistvu preveč, zato niso imeli pogajalske moči do SCT-ja, ki je bil zanesljivo strašno močen," je dejala.

"Naj gredo podizvajalci tja, kjer so v bistvu potegnili ta kratko"
Ravnanje podizvajalcev, da politiko silijo, da Dars še enkrat poravna obveznosti glavnih izvajalcev s sredstvi družbe, kot pravi, ni sprejemljivo. Pojasnila je, da denar, ki pride iz unovčenih bančnih garancij na račun Darsa, postane sredstvo družbe. Z istega računa, s katerega je Dars enkrat že plačal SCT-ju, bi tako drugič, kot naj bi jim nalagala politika, plačali še podizvajalca. "To je pa dvakratno plačilo del," je prepričana.

Dejala je, da so te terjatve podizvajalci vložili tudi v prisilno poravnavo SCT-ja, vendar želijo vsi podizvajalci po njenem mišljenju imeti dvakratno plačilo: stoodstotno od Darsa in 40-ali tolikoodstotno po programu prisilne poravnave. "Tudi ne razumem, zakaj hodijo stavkat pred Dars. Zakaj ne hodijo na Slovensko 56? Naj gredo tja, kjer so v bistvu potegnili ta kratko," je izpostavila.

Povedala je še, da so na Darsu do zdaj pogledali okoli dve tretjini zahtevkov podizvajalcev, pri čemer so ugotovili, da je vzrok za neplačilo SCT-ja do teh podizvajalcev predvsem v zadržanih sredstvih (varščine), oporekanju kakovosti del in nemalokrat v nedostavljeni bančni kontragaranciji. "Oni od nas zahtevajo plačilo bodočih terjatev do SCT-ja v stoodstotni višini," je zatrdila.