Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Kot je DUTB zapisal v obvestilu o začetku prodaje MLM-ja, danes objavljenem v časniku Finance, je MLM priznan proizvajalec aluminijastih tlačnih ulitkov in odkovkov iz bakrenih zlitin, ki letno ustvarja 40 milijonov evrov prometa in ima okoli 380 zaposlenih. Terjatve v vrednosti devetih milijonov evrov, ki jih ima DUTB do MLM-a, predstavljajo glavnino finančnih obveznosti družbe.

Zadnji poskus prodaje MLM-ja je propadel leta 2018. Takrat naj bi se za družbo zanimal sklad KJK-ja Capital. Po pisanju časnika Dnevnik sklad za MLM naj ne bi bil pripravljen odšteti toliko, kot so pričakovali v DUTB-ju.

Mariborska livarna se je v težavah znašla v času finančne krize, ko je bila tik pred stečajem. A je podjetje krenilo na pot sanacije, vendar je njen pozitiven trend prekinila pandemija covida-19.

Družba MLM je v pandemičnem letu 2020 ob za četrtino nižji prodaji od načrtovane v vrednosti 30 milijonov evrov pridelala 2,1 milijona evrov izgube. Prva polovica letošnjega leta je bila za družbo boljša. Letos načrtujejo pozitivno poslovanje in rast prodaje, ki bi bila skoraj desetino višja od tiste v letu 2019. Enako velja za naslednjih pet let, ko načrtujejo dodatno rast.