Vlada je zaseg delnic Istrabenz Turizma, ki ima v lasti šest hotelov, zapovedala februarja letos. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Vladni sklep določa, da mora DUTB delnice prenesti na za to posebej ustanovljeno družbo, ki jo bodo ustanovili, ko bo vlada sprejela posebni naložbeni načrt za Istrabenz Turizem, ki ga je pripravil Slovenski državni holding (SDH) in ga na začetku prejšnjega tedna poslal vladi. Kdaj bo vlada o tem odločala, za zdaj ni znano.

Po ustanovitvi namenske družbe je predvideno, da bodo novega lastnika te družbe poiskali z javno prodajo ali z dokapitalizacijo. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja je dejal, da država neposredno ne bo sodelovala, bodo pa izkoristili investicijske potenciale državnih skladov.

Vlada je zaseg delnic Istrabenz Turizma, ki ima v lasti šest hotelov, zapovedala februarja sredi postopka prodaje teh delnic, tik pred oddajo zavezujočih ponudb. Kot so takrat pojasnjevali, so se za to odločili, ker je Istrabenz kršil sporazum o finančnem prestrukturiranju in pogodbo o prestrukturiranju dolgov (MRA), predvsem naj bi zamujal s plačilom terjatev.

Časnik Delo danes navaja neuradne informacije, da se v okviru iskanja načina za združitev osmih turističnih družb (Istrabenz Turizma, Sava Turizma, Hotelov Bernadin, Adrie Turističnega podjetja, Hita, Thermane, Uniturja in Term Olimia) razmišlja, da bi na omenjeno namensko družbo prenesli več naložb.

Naj bi pa to prineslo številne ekonomske in vsebinske zadrege, poroča Delo in dodaja, da naj bi bila odločitev o tem sprejeta do sredine junija, ko naj bi bil sprejet tudi letni načrt upravljanja SDH-ja za turizem.