Savin prevzem Hotelov Bernardin je del konsolidacije turističnih naložb države, ki jo predvideva državna strategija razvoja turizma. Hoteli Bernardin so namreč ena izmed turističnih družb, ki jih želi država vključiti v državni turistični holding v tem naj bi bile še družbe Istrabenz Turizem, Sava Turizem, Hit, Thermana, Terme Olimia, Adria turistično podjetje in Unitur.

Hoteli Bernardin imajo na Obali v lasti šest hotelov, tri sklope apartmajev in kamp. Foto: BoBo
Hoteli Bernardin imajo na Obali v lasti šest hotelov, tri sklope apartmajev in kamp. Foto: BoBo

Sava katere največja lastnika sta državna Kapitalska družba (Kad) s 27,81 odstotka in Slovenski državni holding (SDH) z 18,53 odstotka delnic, sklad York pa ima 42,86-odstotni delež je lani skupaj z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), Zavarovalnico Triglav in Kadom izvedla prevzemno ponudbo, v kateri je pridobila dodatnih 7,61 odstotka delnic Hotelov Bernardin in svoj delež povečala na 45,39 odstotka. Nato je od DUTB-ja pridobila še 10-odstotni delež in lastništvo povečala na 55,77 odstotka, zdaj pa še 25-odstotni delež in lastništvo povečala na dobrih 80 odstotkov.

Od preostalih državnih lastnikov ima Zavarovalnica Triglav v Hotelih Bernardin 3,4-odstotni delež, Kad ima ali je imel 0,02-odstotni delež. Nekaj več kot 10-odstotni delež ima prek Gorenjske banke in družbe M&V Investments v lasti srbski poslovnež Miodrag Kostić.