Preostalo premoženje slabe banke bo prevzel SDH. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Preostalo premoženje slabe banke bo prevzel SDH. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

DUTB je bil ustanovljen z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je začel veljati ob koncu 2012. Ta je že v osnovi predvidel, da bo t. i. slaba banka konec leta 2022 prenehala obstajati, premoženje in pravice ter obveznosti pa se bodo prenesli na Slovenski državni holding (SDH).

Preostale podlage za začetek delovanja DUTB-ja so bile sprejete na začetku 2013, po obsežni sanaciji bank ob koncu 2013 in na začetku 2014. Med letom 2014 so bile na njo prenesene tudi slabe terjatve iz pred tem povsem podržavljenih NLB-ja, Nove KBM in Abanke. Na začetku 2016 sta bili po izvedeni nadzorovani likvidaciji k njej pripojeni še Factor banka in Probanka.

Skoraj devet let po začetku prenosa premoženja na t. i. slabo banko in številnih postopkih prodaje terjatev, lastniških deležev in nepremičnin je na njej po ocenjeni pošteni vrednosti ostalo še za približno pol milijarde evrov premoženja.

Med terjatvami je ostalo še nekaj večjih, na čelu s tistimi do telekomunikacijskega operaterja T-2 in z njim povezanih treh družb, katerih nominalna vrednost naj bi bila približno 130 milijonov evrov.

Od lastniških naložb so v ospredju 100-odstotni deleži v holdinškem podjetju Istrabenz, turističnih podjetjih Istrabenz Turizem in Thermana in mariborski industrijski družbi MLM ter 12,8-odstotni lastniški delež v Cinkarni Celje.

Nepremičnine vseh vrst

ed nepremičninami različnih vrst v Sloveniji in nekaj tudi v širši regiji so bila v zadnjih mesecih v ospredju zemljišča, ki so primerna za stanovanjsko gradnjo. Koalicijska stranka Levica in del civilne družbe so si prizadevali, da bi ta zemljišča prenesli na Stanovanjski sklad RS in druge javne stanovanjske sklade, a je vlada konec oktobra navedla, da brez sprememb zakona to ni mogoče in da bo SDH kot novi lastnik teh nepremičnin stanovanjsko problematiko dejavno reševal.

Za prenos premoženja na SDH je vlada sprejela vrsto dokumentov oziroma predpisov. Konec oktobra je na primer izdala uredbo glede pravnega nasledstva DUTB-ja. To bo urejeno kot poenostavljena pripojitev k SDH-ju, z njo pa je vlada dokončno soglašala na začetku tega meseca. DZ je konec oktobra z noveliranjem zakona o SDH-ju medtem sprejel še zakonsko podlago za prenos premoženja na upravljavca državnih naložb.

Okrožno sodišče v Ljubljani je medtem danes že sprejelo sklep o izbrisu DUTB-ja iz sodnega registra in o vpisu pripojitve DUTB-ja k SDH-ju vanj na podlagi pogodbe o pripojitvi z 28. oktobra letos, je razvidno s spletnih strani Ajpesa.