Vlada zagotavlja, da z odplačnim prenosom Save na DUTB ne rešuje zdajšnjih lastnikov. Foto: BoBo
Vlada zagotavlja, da z odplačnim prenosom Save na DUTB ne rešuje zdajšnjih lastnikov. Foto: BoBo
DUTB
Na DUTB-ju so mnenja, da je načrt finančnega prestrukturiranja dovolj dober. Savo po njem čaka še širšega prestrukturiranja, ki je del prisilne poravnave. Foto: BoBo

Podpora načrtu in glasovanje za možnost potencialne konverzije dolga v kapitalski delež je prvi pomembni mejnik v postopku finančnega prestrukturiranja Save.

Imre Balogh, glavni izvršni direktor slabe banke
Lars Nyberg
Prejšnje vodstvo DUTB-ja je želelo delnice Save brezodplačno zaseči. Kmalu zatem ga je vlada razrešila, tedanji predsednik upravnega odbora Lars Nyberg pa je javno zatrdil, da pri tem "smrdi po korupciji". Foto: BoBo

Upniški odbor Save se je sešel pretekli teden in odločal o sklepu za spremembo osnovnega kapitala zaradi izvedbe finančnega prestrukturiranja. Načrt so predložili sklad York, Unicredit Banka Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Skupna in Pokojninska družba A, izhaja iz objave na Ajpesu. Več za zdaj ni razvidno, saj sodišče še ni objavilo zapisnika upniškega odbora ali vsebine načrta finančnega prestrukturiranja.

Je pa Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) sporočila, da je glasovala za to možnost. "S to odločitvijo je upniški odbor podprl nadaljevanje postopka finančnega prestrukturiranja Save," so zapisali v sporočilu za javnost. DUTB pod novim vodstvom tako bolj uglašeno deluje z drugimi deležniki glede Save. Pod prejšnjim je bila z drugimi upniki, zlasti Gorenjsko banko, na okopih.

Holding Sava je zaradi svojega lastništva družb, ki se ukvarjajo s turizmom, pomemben za državo, so se pred časom odločili poslanci.

Na DUTB-ju so še poudarili, da je slaba banka "z vstopom sklada York kot upnika pridobila konstruktivnega sogovornika" in da podpira vložitev načrta finančnega prestrukturiranja Save. "Podpora načrtu in glasovanje za možnost potencialne konverzije dolga v kapitalski delež je prvi pomembni mejnik v postopku finančnega prestrukturiranja Save," je zapisal glavni izvršni direktor DUTB-ja Imre Balogh.

Širši načrt prestrukturiranja
Vendar pa je načrt finančnega prestrukturiranja le del postopka prestrukturiranja, saj morajo biti za potrditev prisilne poravnave izpolnjeni tudi drugi pogoji, je dodal, a ni razkril, kateri.

Sodišče je postopek prisilne poravnave nad Savo, ki so ga do zdaj spremljali zapleti in vlaganje pritožb, začelo septembra lani. Od lanske jeseni je sklad York Global Finance Offshore, ki je med upnike prišel z odkupom terjatev od Unicredit Banke Slovenija, kupil tudi terjatve od Gorenjske banke in Raiffeisen banke, DUTB pa od banke Sparkasse.

Vlada za odplačni prenos delnic
Še pomembnejši premik se je zgodil pred kratkim, ko je vlada sklenila, da bo DUTB svoje terjatve do Save in obveznice te družbe odplačno prenesel na Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalsko družbo. V SDH-ju so povedali, da mora o tem odločati njihov nadzorni svet in priznali, da načrt, s čim bodo posel financirali, še ni izdelan.

Zato nekateri mediji ugibajo, da se pri prenosu terjatev Save z DUTB-ju na SDH zapleta, a finančno ministrstvo na to odgovarja, da so "vladni sklepi sprejeti in veljajo" ter da za njih "DUTB in SDH ne potrebujeta dodatnih navodil".

Čeprav sklep odpira veliko vprašanj o zakonodajnih podlagah in dopustnih rešitvah, so zagotovili, da iz DUTB-ja in SDH-ja do zdaj niso prejeli dodatnih vprašanj. A vrata so pustili priprta in danes pojasnili: "Sprememba sklepa vlade je možna, če nastopijo nova dejstva. Ministrstvo za finance ocenjuje dodatna tveganja, vezana na prenos terjatev v postopku prisilne poravnave."







Podpora načrtu in glasovanje za možnost potencialne konverzije dolga v kapitalski delež je prvi pomembni mejnik v postopku finančnega prestrukturiranja Save.

Imre Balogh, glavni izvršni direktor slabe banke
SDH še čaka na terjatve Save
SDH še čaka na terjatve Save