DUTB skriva, koliko je dobil za terjatve, čeprav gre za denar davkoplačevalcev. Foto: MMC RTV SLO
DUTB skriva, koliko je dobil za terjatve, čeprav gre za denar davkoplačevalcev. Foto: MMC RTV SLO
Sašo Polanec
Sašo Polanec prodajo terjatev ocenjuje kot pozitivno. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Vlada kadruje v slabi banki

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) podatka o tem, koliko je ameriška banka Merrill Lynch odštela za sveženj terjatev, ne razkriva "zaradi zagotavljanja skladnosti s predpisi na strani kupca".

DUTB je sicer ob razpisu prodaje terjatev do omenjenih podjetij njihovo vrednost vrednotil na 128 milijonov evrov, več časopisov pa ima različne ocene o tem, koliko naj bi kupec plačal zanje. Tako časopis Dnevnik navaja 106 milijonov evrov, časnik Delo okoli 100 milijonov evrov, časnik Finance pa več kot 90 milijonov evrov.

Polanec: DUTB bi moral razkriti kupnino
"Tudi če gre za špekulativen nakup, mislim, da je to pozitivna novica, saj bodo ta podjetja dobila ustrezne finančne vire in se ne bo končalo le z nakupom dolga. Merrill Lynch bo namreč lahko tem podjetjem nekaj časa omogočal preživetje, saj je v njihovem interesu, da jih financira v takšni meri, da bo končni izplen čim večji,"
je za MMC prodajo terjatev komentiral ekonomist Sašo Polanec.

Ob tem je izrazil dvom, da bo ameriška investicijska banka šla v prestrukturiranje podjetij, a ji je še vedno v interesu, da naložba ne nasede oz. si bo verjetno prizadevala dvigniti dobičkonosnost podjetij ter si tako povečati možnosti za doseganje višje prodajne premije.

Na vprašanje, ali banka morda igra zgolj posredniško vlogo za nekdanje dolžnike, ki želijo poceni kupiti dolg nazaj, je odvrnil, da je ključno to, da nekdanje lastnike, ki so tudi dolžniki, iztisnejo v celoti, drugo vprašanje pa je, ali ti imajo še kaj denarja, da terjatve sploh odkupijo. "Če so dovolj dobre ocene premoženja, potem do takih razlik in oškodovanja premoženja ne bi smelo priti," je dejal.

Glede skrivanja kupnine pa je mnenja, da bi jo DUTB moral razkriti, saj konec koncev gre za javno premoženje in javnost ima interes izvedeti, koliko je bilo s prodajo iztrženo.

Merrill Lynch naj bi izplačal tudi Koržeta
V okviru posla naj bi tudi sklenili, da bo kupec plačal 12 milijonov evrov državne pomoči, ki jo mora po sklepu Evropske komisije Elan vrniti, ter kril morebitno odškodnino v primeru tožbe nekdanjega predsednika uprave Elana Uroša Koržeta.

Korže toži Elan zaradi neizplačila nagrade, in sicer je vložil dve tožbi v skupni višini 10,4 milijona evrov. Na prvi stopnji mu je bilo prisojeno 3,2 milijona evrov, a je višje sodišče odločilo, da mu nagrada ne pripada, nato pa je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo višjega sodišča in zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Iz Elana so danes sporočili, da prodaja terjatev pomeni "pomemben korak naprej v prodajnem postopku družbe", in upajo, da bodo v zvezi s tem lastniki čim prej sprejeli potrebne ukrepe. Prodajo pozdravljajo, saj menijo, da bodo s tem lahko izboljšali poslovanje in še naprej razvijali podjetje.

V ameriške roke tudi Bavčarjeve nasedle naložbe
Merrill Lynch se po neuradnih informacijah Dela zanima tudi za Istrabenzove portoroške hotele, saj ima DUTB v lasti tudi 22 milijonov evrov terjatev do Istrabenz turizma ter pet odstotkov Istrabenza in išče kupca za oboje.

Vlada kadruje v slabi banki