Foto: EPA
Foto: EPA

EBRD se je v Sloveniji v zadnjih letih osredinjal med drugim na naložbe v finančnem sektorju. "Za nas je bila vloga, ki smo jo odigrali v slovenskem bančnem sistemu v času, ko je bil ta močno prizadet zaradi finančne krize in je potreboval zunanje naložbe, pomembna. Na vlogo, ki smo jo odigrali, gledamo zelo pozitivno," je dejala predsednica EBRD-ja Odile Renaud-Basso.

EBRD je v zadnjem obdobju med drugim sodeloval v prvi javni ponudbi delnic (IPO) banke NLB leta 2018. "Mislim, da smo odigrali pomembno vlogo pri privatizaciji NLB-ja, prispevali smo k uspešnemu IPO," je dejala Renaud-Basso, ki je vodenje EBRD-ja prevzela oktobra 2020.

Po njenih besedah so zadovoljni s tem, kako za zdaj še največja banka v Sloveniji deluje. NLB je dobro upravljan, delež nedonosnih izpostavljenosti se je zelo znižal, nadzorni svet banke je kompetenten, je ocenila in dodala, da je NLB dosegel pomembne mejnike, kot sta izkoriščanje lokalnega in mednarodnih kapitalskih trgov s podporo EBRD-ja ter prevzem srbske Komercijalne banke, kar je bil "pomemben korak za banko na tem zanjo strateškem trgu".

Glede nadaljnjega lastništva v NLB-ju, EBRD ima v banki 7,125-odstotni delež, je dejala, da EBRD ni stalni, je pa dolgoročni vlagatelj. Ob vstopu v družbo imajo postavljene cilje, in ko so ti izpolnjeni in pogoji pravi, izstopijo.

"Več v tem trenutku ne morem povedati. Nismo stalni investitor, smo pa dolgoročni. Smo tranzicijska banka, tako da pomagamo pri prehodu in razvoju držav in tudi njihovih bančnih sistemov," je dodala.

Potrdila je, da bo EBRD izstopil iz lastništva Nove KBM, v kateri ima 20-odstotni delež, glavni lastnik pa je ameriški sklad Appolo z 80-odstotnim deležem, in sicer v okviru posla, v katerem bo madžarska OTP Bank predvidoma kupila 100-odstotni deleža Nove KBM. Posel, ki ga morajo odobriti še regulatorji, naj bi bil končan v drugem četrtletju prihodnjega leta.

EBRD sicer trenutno ne načrtuje dodatnega neposrednega lastništva delnic v slovenskem finančnem sektorju, namerava pa še naprej podpirati bančni sistem. "Pripravljeni smo podpreti finančni sektor pri njegovem zelenem prehodu, pri oblikovanju zelenih produktov," je dejala.

Naložbe v zasebnem sektorju

Tudi sicer se EBRD skladno s svojimi prioritetami, kot so zelene naložbe, digitalizacija in enakopravnost v družbi, osredinja na vlaganja v podporo zelenemu prehodu. Cilj je, da bodo do leta 2025 njegove zelene naložbe obsegale več kot polovico vseh naložb.

Investirati nameravajo v zasebnem sektorju, in sicer tako z vlaganji v lastniški kapital kot s posojili. Med možnostmi je, da bi banka podprla katerega od zelenih projektov družbe Petrol, ki ji je junija lani na pomoč priskočila s 25 milijoni evrov prednostnega posojila za likvidnostno podporo pri spopadu s posledicami epidemije covida-19 na njeno poslovanje.

Iščejo tudi možnosti za naložbe na področju digitalizacije. O konkretnih poslih na tem področju v Sloveniji se sicer še niso pogovarjali, po njeni presoji pa bi lahko sodelovali pri digitalizaciji podjetniškega sektorja, posebej malih in srednje velikih podjetij.