Bo gospodarstvo začelo okrevati v letu 2009? Foto: EPA
Bo gospodarstvo začelo okrevati v letu 2009? Foto: EPA
Jean-Claude Trichet
Predsednik ECB-ja Jean-Claude Trichet je v teh dneh zelo zamišljen. Foto: EPA
Dogajanje na svetovnih borzah

Banka naj bi znižala trenutno napoved za gospodarsko rast v območju evra v letu 2009, ki je za zdaj še 1,2 odstotka, predtem pa je že znižala julijsko napoved za rast v istem letu, ki je bila 1,5 odstotka. "Rast v drugem četrtletju je bila negativna in v tretjem bi lahko bila prav tako. Obstaja tveganje, da se bo zato rast več zaporednih čerttletij gibala blizu nič odstotkov," je dejal član ECB-jevega izvršnega odbora Lorenzo Bini Smaghi, ki pa je dodal, da bo to odvisno od učinkov znižanja obrestnih mer, bolj konkurenčnega tečaja evra in padca cen surovin.

Svet ECB-ja je v rednem mesečnem poročilu še zapisal, da trenutne razmere prinašajo izjemno visoko raven negotovosti, ki so v veliki meri posledica naraščajočih pretresov na finančnih trgih, zaradi zmanjševanja domačega povpraševanja in zaostrovanja pogojev financiranja pa gospodarska dejavnost v območju evra postaja vse bolj šibka.

Na bolje šele prihodnje leto?
Ena redkih svetlih točk poročila je napoved, da bi lahko padec cen nafte z najvišjih ravni julija letos in nadaljevanje močne rasti v hitro rastočih gospodarstvih omogočila postopno gospodarsko okrevanje v teku leta 2009.

Šest centralnih bank znižalo obrestno mero
Evropska centralna banka, ki sprejema odločitve o monetarni politiki v evroobmočju, je v začetku oktobra ključno obrestno mero za območje evra ohranila pri 4,25 odstotka, v sredo pa jo je v usklajeni akciji s še petimi centralnimi bankami znižala za 0,5 odstotka, na 3,75 odstotka.

ECB je popravil tudi še eno ključno obrestno mero - za mejno posojanje, ki se je znižala za 0,5 odstotka, na 4,75 odstotka. Mera za deponiranje presežne likvidnosti pa je kljub drugačni praksi ostala nespremenjena pri 3,25 odstotka.

A. P.

Dogajanje na svetovnih borzah