Predsednik ECB-ja je namignil, da bo banka obrestno mero po aprilu znova dvignila v juliju. Foto: EPA
Predsednik ECB-ja je namignil, da bo banka obrestno mero po aprilu znova dvignila v juliju. Foto: EPA

Seja sveta Evropske centralne banke je minila brez pretresov, saj ta ni spremenila ključne obrestne mere za območje evra, potem ko jo je aprila po skoraj dveh letih dvignila za 0,25 odstotne točke, na 1,25 odstotka. Prav tako ni spremenila obrestne mere za mejno posojanje in deponiranje presežne likvidnosti, ki ostajata pri 2,0 oz. 0,5 odstotka.

Analitiki tako pričakujejo, da bo osrednji organ denarne politike v območju evra obrestno mero dvignil v juniju, kar je namignil tudi predsednik ECB-ja Jean-Claude Trichet, ki je na novinarski konferenci po seji sveta pri oceni inflacijskih in gospodarskih gibanj v območju evra poudaril, da razmere terjajo veliko budnost, kar v besednjaku ECB-ja velja za napoved dviga obrestne mere na prihodnji seji.

Kaj se bo dogajalo po juliju?
Med analitiki se govori, da naj bi obrestno mero za evrsko območje julija dvignili za 0,25 odstotne točke, na 1,5 odstotka. Medtem pa si analitiki niso enotni glede prihodnjega ravnanja ECB-ja, saj so nekateri prepričani, da bo ECB po juliju obrestno mero redno višal vsako trimesečje, kar pomeni, da bi do konca leta 2011 obrestna mera dosegla že 2,5 odstotka, drugi pa so prepričani, da se bo ECB po julijskem dvigu za nekaj časa ustavil.

Glede trenutnih gospodarskih razmer v evrskem območju Trichet ugotavlja, da se nadaljuje pozitivna gospodarska dinamika, čeprav raven negotovosti ostaja visoka. Ob tem je poudaril, da obstajajo tveganja za stabilnost cen v območju skupne valute, zato je potrebna že omenjena velika budnost. "ECB se bo odzval trdno in pravočasno," je zagotovil prvi mož banke.

Trichet je zagotovil še, da trenutna denarna politika ECB-ja zagotavlja ustrezno podporo gospodarski rasti v evrskem območju, prav zagotavljanje stabilnosti cen pa je po prepričanju osrednje denarne ustanove območja evra predpogoj za to, da bo denarna politika tudi v prihodnje pozitivno vplivala na rast in zaposlovanje.

Nove napovedi gospodarske rasti in inflacije
ECB je objavil tudi najnovejše napovedi glede gospodarske rasti in inflacije v območju evra. Za letošnje leto napoveduje rast v intervalu med 1,5 in 2,3 odstotka (srednja vrednost 1,9 odstotka), za 2012 pa v intervalu med 0,6 in 2,2 odstotka (srednja vrednost 1,3 odstotka).

Glede inflacije strokovnjaki ECB-ja za letos napovedujejo rast cen življenjskih potrebščin v višini med 2,5 in 2,7 odstotka (2,6 odstotka), medtem ko naj bi prihodnje leto inflacija znašala med 1,1 in 2,3 odstotka (1,7 odstotka).