Obrestne mere tako ostajajo na zgodovinsko nizkih ravneh – obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja bo ostala na 0,00 odstotka, obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita pa bosta še naprej pri 0,25 oziroma –0,50 odstotka.

Tako bo, vsaj dokler se inflacijski obeti zanesljivo ne približajo ravni blizu dveh odstotkov, in se takšno približevanje dosledno ne odraža v gibanju osnovne inflacije. Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagard je pred dnevi povedala, da ne vidi možnosti dviga obrestnih mer niti v 2022.

Christine Lagard. Foto: EPA
Christine Lagard. Foto: EPA

Svet ECB-ja je tudi potrdil, da bo neto nakupe vrednostnih papirjev v okviru lani spomladi uvedenega izrednega pandemičnega programa nakupa vrednostnih papirjev (PEPP) v skupnem obsegu 1850 milijard evrov izvajal še vsaj do konca marca 2022 oz. tako dolgo, dokler ne presodi, da je kriza zaradi pandemije covida-19 končana.

Glede na najnovejše vhodne podatke je svet tudi ponovil pričakovanje, da bodo nakupi v okviru programa PEPP v tekočem četrtletju še naprej potekali v bistveno večjem obsegu kot v prvih mesecih leta. Po podatkih iz prejšnjega petka so ECB in nacionalne centralne banke evrskih držav v okviru programa odkupile skupno za skoraj 987 milijard evrov vrednostnih papirjev, kar je še vedno le nekaj več kot polovica.

Svet ECB-ja bo glavnico zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa PEPP, ob tem vnovič investiral še vsaj do konca 2023. V vsakem primeru pa bo postopno zmanjševanje portfelja v okviru programa po navedbah sveta upravljano tako, da se prepreči poseganje v ustrezno naravnanost denarne politike.

Analitiki so se ob glasovih iz nekaterih držav, da bi lahko ob pričakovani pospešitvi gospodarskega okrevanja v drugi polovici leta dinamiko odkupov v PEPP začeli zmanjševati že poleti, spraševali, ali bo svet začel razpravo o tem.

Lagard je po seji povedala, da je za razpravo o postopnem zmanjševanju odkupov v okviru PEPP še "preprosto prezgodaj". Povedala je tudi, da o tem danes na seji sveta ni bilo govora in da bodo odločitve o tem odvisne od makroekonomskih podatkov.

Dolga pot do stabilnega okrevanja

"Dolga je še pot do trenutka, ko bomo prečkali most pandemije in bo gospodarsko okrevanje vzdržno in stabilno," je povedala novinarjem. Po pričakovanjih ECB-ja naj bi se tako evrsko gospodarstvo na predkrizno raven v povprečju vrnilo šele v drugi polovici 2022.

Svet ECB-ja namreč ugotavlja, da sicer obstajajo pozitivni impulzi na strani globalnega povpraševanja in da obsežne fiskalne spodbude podpirajo gospodarsko dejavnost v evrskem območju, a po drugi strani ga ob le počasi napredujoči kampanji cepljenja proti covidu-19 bremenijo še vedno veljavne omejitve zaradi tretjega vala okužb. Kratkoročno so obeti tudi še vedno zaviti v meglo negotovosti zaradi razvoja epidemičnih razmer in morebitnih novih zapletov pri cepljenju.

Če se bodo epidemične razmere izboljšale in bodo koronske omejitve razrahljane, cepljenje pa bo potekalo učinkovito, je v drugi polovici leta vendarle pričakovati trdno gospodarsko okrevanje, menijo v svetu ECB-ja. Hkrati kljub nekaterim nihanjem in enkratnim dejavnikom do takrat, ko bo pandemija izzvenela, resnejših osnovnih inflacijskih pritiskov ne pričakujejo.

Svet ECB-ja je sicer sklenil tudi, da se bodo nadaljevali neto nakupi v okviru rednega programa nakupov vrednostnih papirjev, in sicer na mesečni ravni 20 milijard evrov. Svet ECB-ja še naprej pričakuje, da se bodo mesečni neto nakupi v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev izvajali tako dolgo, kot bo potrebno, da se okrepi spodbujevalni učinek ključnih obrestnih mer in da se bodo končali, tik preden začne dvigovati ključne obrestne mere ECB-ja.

Svet ECB-ja bo ob tem z operacijami refinanciranja bank še naprej zagotavljal obsežno likvidnost. Veliko sredstev so si nasprotne stranke po navedbah sveta izposodile zlasti v najnovejši operaciji tretje serije ciljno usmerjenih operacij dolgoročnejšega refinanciranja. Sredstva, ki se zagotavljajo s temi operacijami, imajo ključno vlogo pri podpiranju bančnega posojanja podjetjem in gospodinjstvom, so prepričani v svetu. Ta je še naprej pripravljen tudi ustrezno prilagoditi vsa svoja orodja in s tem zagotoviti, da se bo inflacija vzdržno gibala proti omenjeni ciljni ravni.