Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je ob obisku Luke Koper seznanila s problematiko reševanja delavcev IPS-ja in izrazila pričakovanje, da bodo zadevo v kratkem rešili na način, kot si ga je zastavilo vodstvo z Dimitrijem Zadelom na čelu. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je ob obisku Luke Koper seznanila s problematiko reševanja delavcev IPS-ja in izrazila pričakovanje, da bodo zadevo v kratkem rešili na način, kot si ga je zastavilo vodstvo z Dimitrijem Zadelom na čelu. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Bratuškova je vodstvo Luke tudi seznanila z dejavnostmi glede odkupa zemljišč znotraj koncesijskega območja. Tu je zaveza ministrstva, da bodo delali čim hitreje, saj ministrica meni, "da pri teh stvareh država kar malce zamuja". Foto: BoBo/Borut Živulovič
Ministrica Bratušek obiskala Luko Koper

Na ministrstvu za infrastrukturo so v treh tednih naredili vrsto korakov, s katerimi so dokazali, da s projektom drugega tira mislijo resno in da je to za Luko Koper in za celotno Slovenijo prioriteten projekt, je ob obisku Luke Koper dejala ministrica Alenka Bratušek. Investicijski program za projekt bi lahko vlada obravnavala do konca novembra.

Srečanje vodstev infrastrukturnega ministrstva in Luke Koper ni bilo zgolj formalne narave, ampak so se na njem lotili tudi vsebinskih vprašanj, je navedla Bratuškova: "Vesela sem, da me je vodstvo seznanilo, kako poteka reševanje t. i. IPS-jev in da bo zadeva v kratkem rešena oziroma sanirana na način, kot si jo je Luka Koper zastavila."

V povezavi s projektom drugi tir, s katerim je seznanila tudi vodstvo Luke, je Bratuškova pojasnila, da ni smiselno "licitirati" o datumu začetka gradnje. Je pa poudarila opravljeno delo, odkar je nastopila funkcijo. "Mi smo v enem mesecu, še manj, v treh tednih prenesli investitorstvo z direkcije na 2TDK, imenovali projektno-finančni svet, pospešili postopke priprave investicijskega programa," je naštela ministrica. Zato misli, "da smo v treh tednih pokazali, da resno mislimo, da je to prioriteten projekt, pomemben za Luko Koper, za Primorsko in za celotno Slovenijo".

Glede vloge Madžarske v projektu je ministrica ponovila stališče, da je država sposobna drugi tir zgraditi sama, končna odločitev pa naj bi bila znana do konca leta, ko bo vladi predlagala odločitev.

Bratuškova meni, da ni nevarnosti, da Slovenija ne bi pridobila posojila Evropske investicijske banke (EIB) in da bodo zadeve tudi na tem področju razrešili. Obenem je opozorila, da bi se morala Evropska komisija in EIB dogovoriti, ali je t. i. Junckerjev sklad primeren za zavarovanje posojila ali pa bodo vztrajali pri garanciji države. Evropska komisija bi morala po njenem mnenju razumeti, da je zavarovanje prek omenjenega sklada vsaj enakovredno državnemu zavarovanju.

O sami višini posojila še ni mogoče govoriti, ker še ni točne investicijske vrednosti, ki bi izhajala iz investicijskega programa za projekt drugega tira. Bratuškova si ob tem želi, da bi investicijski program prišel na dnevni red seje vlade do konca novembra.

Država zamuja pri odkupu zemljišč
Bratuškova je vodstvo Luke tudi seznanila z dejavnostmi glede odkupa zemljišč znotraj koncesijskega območja. Tukaj je zaveza ministrstva, da bodo delali čim hitreje, saj ministrica meni, "da pri teh stvareh država kar malce zamuja". Kot je dodala, ima država zagotovljen denar za to postavko, sama pa meni, da bi bilo treba zadeve na tem področju reševati v svežnju.

Glede negativnega mnenja Računskega sodišča o poslovanju ministrstva pri zagotavljanju pogojev za upravljanje pristaniške infrastrukture pa je poudarila, da bodo ugotovitve sodišča temeljito proučili in nato sprejeli potrebne ukrepe in rešitve. Sicer pa je ministrica izrazila prepričanje, da bodo z vodstvom Luke dobro, če ne že odlično, sodelovali.

Zadovoljno vodstvo Luke Koper
S sestankom je bil zadovoljen tudi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, ki je Bratuškovi med drugim predstavil dinamiko izvajanja podaljšanja prvega pomola. Gradbeno dovoljenje zanj bo pravnomočno 2. novembra in takrat bo tudi objavljen razpis za izbiro izvajalca. Če ne bo zapletov, Zadel računa, da bi gradbena dela lahko začeli v prvi polovici prihodnjega leta.

Ministrica Bratušek obiskala Luko Koper